Država odgovorna
107

Policija u Bihaću: Zakon ne dopušta da spriječimo dolazak migranata

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom sve učestalijih zahtjeva u kojima se traži da MUP USK spriječi dolazak novih migranata na područje Unsko-sanskog kantona, ali i o brojnim drugim problemima koji se vežu za migrantsku populaciju, danas se oglasio MUP USK.

Iz policije su istakli da su u posljednje vrijeme predstavnici lokalnih i kantonalnih vlasti, uglavnom putem medija, uputili više zahtjeva u kojima su tražili da Uprava policije MUP-a USK zabrani ulazak i transport teritorijom kantona vozilima kojima se vrši transport migranata, odnosno da se takva vozila vraćaju na polaznu tačku te da se ograniči kretanje migrantima.

Istakli su da, u cilju sprečavanja manipulacije građanima te njihovog pravilnog, potpunog i istinitog informiranja, obavještavaju javnost, kao i predstavnike lokalne i kantonalne vlasti da Zakon o strancima i Zakon o azilu obrađuje pitanje kretanja stranaca, kao i uvjete i načine ograničavanja njihovog kretanja.

"Zakon o strancima i Zakon o azilu izričito naglašavaju slobodu kretanja svim strancima koji su u procesu priznavanja izbjegličkog statusa ili dodjeljivanja azila (član 8. Zakona o strancima i član 10. Zakona o azilu) te zbog navedenih zakonski odredbi nije moguće provoditi politiku nasilnog ograničavanja kretanja, niti zabranu ulaska takvih osoba na teritoriji USK", istakli su iz Uprave policije MUP-a USK.

Napomenuli su da se pravo na slobodu kretanja može djelimično ili potpuno ograničiti samo pod uvjetima propisanim Zakonom o strancima (član 118 – određivanje nadzora) i Zakonom o azilu (član 66 – razlozi i način ograničenja kretanja), koji se provode ograničenjem kretanja na određenom području uz obavezu javljanja službi ili policiji (blaža mjera nadzora) ili smještanjem u imigracioni centar, što je u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno Službe za poslove sa strancima. Istakli su da je u oba slučaja Služba za poslove sa strancima u obavezi donijeti odgovarajuće rješenje za svakog stranca pojedinačno (član 119, stav 2 i 3 Zakona o strancima).

Od Ministarstva sigurnosti traženo je da se migrantima zabrani kretanje prema USK.

"Shodno navedenim zakonskim odredbama Uprava policije MUP-a USK je već u ranijem periodu uputila zahtjev Ministarstvu sigurnosti – Službi za poslove sa strancima da odmah stavi pod nadzor i ograniči kretanje takvim osobama te im zabrani daljnje kretanje prema Unsko-sanskom kantonu, odnosno da im ograniči kretanje u Sarajevu ili ih usmjeri prema drugim dijelovima Bosne i Hercegovine kako bi teret ove migrantske krize bio ravnomjerno raspoređen na čitavom području države i prestao da bude isključivi problem Unsko-sanskog kantona", naveli su iz MUP-a.

Također, iz Uprave policije MUP-a USK su kazali da od nadležnih institucija nisu bili obaviješteni niti konsultirani u vezi s određivanjem lokaliteta za smještaj migranata u Đačkim domu Borići, kao i na lokaciji firme BIRA u Bihaću, kako bi izvršili prethodnu sigurnosnu procjenu, ali da su unatoč tome poduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na užem gradskom području.

"O svim uočenim nepravilnostima, kao i neizvršavanju zakonom predviđenih radnji drugih državnih organa i službi, Uprava policije MUP-a USK je u više navrata pismeno obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Federalnu upravu policije Sarajevo kako bi se uočene nepravilnosti otklonile i kako bi svi dali svoj aktivni doprinos u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na Unsko-sanskom kantonu. Uprava policije MUP-a USK će i dalje insistirati da svi organi učestvuju u rješavanju poslova u vezi s pitanjem ilegalne migracije te će, bez obzira na brojčano stanje i ograničene materijalno-tehničke resurse kojima raspolaže, i dalje nastaviti poduzimati sve aktivnosti u cilju zaštite svih građana i njihove imovine u slučajevima kada je prekršen Zakon o javnom redu i miru ili Krivični zakon FBiH", kazali su za kraj iz Uprave policije MUP-a USK.