BiH
0

Policija tvrdi da je sila protiv Vulića bila opravdana

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sila koju je policija primjenila protiv Željke Vulića i njegovih sinova 26. jula, bila je, po ocjeni Jedinice za profesionalni standard Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, upotrijebljena zakonito i pravilno te je bila srazmjerna pruženom otporu.

Vulić je ranije rekao da on i njegova porodica nisu zaslužili takvu demonstraciju sile kakvu su doživjeli. Smatra i da je svrha njegovog odvođenja i privođenje njegove djece bilo omogućavanje radova oko njegove kuće.

Međutim, Jedinica za profesionalni standard, koja je provela unutrašnji postupak o zakonitosti upotrebe sile utvrdila je, kako je saopćeno, da nije bilo propusta prilikom pružanja asistencije od strane policijskih službenika Centra javne bezbjednosti Banja Luka Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Grada Banja Luka na izgradnji javnog puta u ulici Svetozara Markovića.

Navodi se i da je izgradnja navedenog puta odobrena konačnim i izvršnim rješenjem navedenog Odjeljenja na zemljištu koje je u posjedu i sa pravom raspolaganja Grada Banja Luka.

"Provedenim postupkom utvrđeno je da je Željko Vulić svojim vozilom spriječio prilazak građevinskih mašina gradilištu i iskoristio ga kao sredstvo napada na policijske službenike, angažovane na pružanju asistencije, od kojih je jedan policijski službenik zadobio teške tjelesne povrede i dvojica tjelesne povrede, te da su se i on i njegovi sinovi Dragan i Slobodan oglušili na više izdatih upozorenja i naređenja da prestanu sa sprečavanjem službenih lica u vršenju službene radnje nakon čega su lišeni slobode uz upotrebu fizičke snage i sredstva za vezivanje", stoji u saopćenju CJB Banja Luka.

Iz policije navode da je, nakon utrđenog činjeničnog stanja, protiv Željka Vulića podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka zbog izvršenih krivičnih djela "napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje", a njegovim sinovima Slobodanu i Draganu uručen je prekršajni nalog zbog izvršenog prekršaja "ometanje državnog organa u vršenju javnih funkcija", po Zakonu o javnom redu i miru RS.

Željka Vulića je policija privela 26. jula, nakon što je sa sinovima branio prilaz svom imanju od velikog broja uniformisane i interventnog voda policije koja je angažirana po zahtjevu gradskih vlasti.

U intervenciji policije kod Vulića povrijeđena je potkoljenica i komandiru Jedinice za podršku CJB Banja Luka Slaviši Trifkoviću, koji je ranije otpušten na kućnu njegu.

Stari put, koji je bio predmet spora s firmom "Grand Trade“ Mile Radišića, a koji su Vulići koristili 40 godina, više ne postoji. Sada je to dio zemljišta Mile Radišića, koji uz posjed Vulića gradi veliki poslovno-stambeni prostor.