Mjere sigurnosti
47

Policija se priprema za sutrašnji protest pred bh. pravosudnim institucijama

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo stavljaju zaštitne ograde i pripremaju se za proteste koji će sutra biti održani ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH, iako zvanično nisu najavljeni.
Riječ je o protestu koji je inicirao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kao vid pritiska na čelne ljude tih institucija kako bi podnijeli ostavke. Mektić je inicijativu uputio na svom zvaničnom Twitter nalogu ponukan posljednjom koruptivnom aferom u koju je uključen i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

Protesti će početi u 11:55 sati, simbolično poručujući da je vrijeme za promjene, a ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zbog afere "Potkivanje", u kojoj se spominje i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, stižu i članovi grupa koje traže pravdu za Davida i Dženana.

Vršilac dužnosti policijskog komesara Sarajeva Milorad Bašić rekao je za Klix.ba da protesti pred bh. institucijama pravosuđa nisu službeno najavljeni i da je zakonski skup neophodno najaviti pet dana prije održavanja. Također je naglasio da će protesti, prema svim dosadašnjim saznanjima, biti mirni i da će okupljeni na demokratski način izraziti svoje nezadovoljstvo radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i njihovog prvog čovjeka Milana Tegeltije.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za Klix.ba je rečeno da i ostale policijske agencije u Bosni i Hercegovini ne raspolažu operativnim informacijama da prilikom najavljenih protesta može doći do naslinih nereda.