"Ako im mi smetamo"
1.8k

Policija saslušava antifašiste zbog organizacije skupa protiv Bleiburgške mise u Sarajevu

R. D.
Sead Đulić, predsjednik SUBNOR-a BiH, danas će biti saslušan u Policijskoj upravi Mostar zbog organizacije protestne šetnje 16. maja u Sarajevu. Ovih dana policija je saslušala i druge organizatore okupljanja zbog mise koja je tog dana služena u Katedrali srca Isusova u Sarajevu, a bila je povezana sa žrtvama Bleiburga.
Kako je za Klix.ba kazao Sead Đulić on će se po pozivu nadležnih organa mora pojaviti u 10 sati u Policiskoj upravi Mostar zbog komemorativne šetnje Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) koji je u Sarajevu privukao hiljade građana.
Sead Đulić (Foto: Klix.ba)
Sead Đulić (Foto: Klix.ba)

"Prije mene u Sarajevu saslušani su i drugi, ne znam ko je policiji naložio istragu i saslušanja, ali je sigurno da se taj događaj bespotrebno politizira. Ako nekom smetaju antifašisti onda znamo u kakvoj državi živimo", kazao je Đulić navodeći da se organizatore tereti da su kršili javni red i mir te epidemiološke mjere.

On kaže i kako posljednja dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo i Federalnom parlamentu sugeriraju da ovakvo dešavanje i policijska saslušavanja antifašista ne čude.

SABNOR je u Sarajevu organizovao skup nakon što je objavljeno da će misa za Bleiburg biti održana u sarajevskoj katedrali. Dan ranije su na Marijin Dvoru i iznad Vječne vatre postavljene velike fotografije na kojima se nalaze građani Sarajeva koje je NDH ubila vješanjem.