Stanislav Čađo
0

"Policija RS je sačuvana i ojačana uz veliko povjerenje građana"

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Punoljetstvo Policije Republike Srpske (RS) - veliki je uspjeh, jer je sačuvana, ojačana, unaprijeđena, a najbolja potvrda su rezultati koji iz godine u godinu bilježe značajne pomake, naročito u borbi protiv kriminala, ali i na svim drugim poljima, rekao je u intervjuu Srni ministar unutrašnjih poslova Srpske Stanislav Čađo.

Čađo je rekao da najvećim i najvrednijim uspjehom smatra to što oko 78 odsto građana Republike Srpske vjeruje Policiji Srpske, a što su, kako je naveo, pokazala i posljednja istraživanja.

"Ispred Policije Republike Srpske   postavlja se zadatak da svaka nova godišnjica bude obilježena još boljim rezultatima. Samo na taj način ćemo sačuvati poziciju koju MUP Srpske ima,  a to je da zadrži vođstvo kao najbolja bezbjednosna agencija u zemlji", rekao je Čađo.

Ocjenjujući prošlu godinu, Čađo je naveo da se ona po pokazateljima koji su bitni sa aspekata rada pripadnika MUP- a  i aspekta bezbjednosne situacije u Srpskoj  može ocijeniti kao uspješna.

On je pomenuo samo neke od policijskih akcija, poput:  "Gradine",  "Rogoja",  "Delfina", dodavši da je nemoguće nabrojati sve projekte koje je MUP realizovao u ovoj godini, poput veoma važnog izdavanja biometrijskih putnih isprava.

"Stopa opšteg kriminalita je u padu za pet odsto, broj ukradenih vozila manji je za 17,3 odsto, prijavljeno je i 5,4 odsto manje narušavanja javnog reda i mira u odnosu na isti period prošle godine. Dogodilo se za šest odsto manje saobraćajnih nesreća nego u prošloj godini, a treba imati u vidu da su bile u padu i prošle godine, kao i svi ovi drugi pokazatelji koje sam već pobrojao. Ovi rezultati nas obavezuju da i u narednom periodu nastavimo u istom pravcu i da opravdamo povjerenje građana", napomenuo je Čađo.

Govoreći o planovima i prioritetima u 2010. godini, ministar je istakao da je ključni zadatak zadržavanje dostignutog nivoa, ali i poboljšanje rezultata. 
"U ovoj godini čeka nas usvajanje novog zakona o policijskim službenicima, koji treba biti novi kvalitet u demokratizaciji i poboljšanju rada pripadnika Policije Republike Srpske i novog zakona o unutrašnjih poslovima, kojim ćemo dodatno ojačati MUP, odnosno njegovu unutrašnju organizaciju, a sve to  s ciljem postizanja ključnih prioriteta", naglasio  je Čađo.

On je dodao da su prioriteti i dalje borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv korupcije, saradnja sa Haškim kriminalom, ali i procesuiranje svih onih koji su počinili ratne zločine. 

"Poseban akcenat stavićemo na procesuiranje naročito ratnih zločina nad Srbima, jer iz proteklog perioda vidljivo je da u tom segmentu postoje stvari koje se ne mogu smatrati prihvatljivim. Naš prioritet je i borba protiv terorizma i terorističkih prijetnji i ovom problemu poklanja se posebna pažnja u MUP Republike Srpske. Ovo nije problem samo Srpske ili BiH, već svjetski problem i toga svi treba da budemo svjesni", stav je ministra Čađe.

Komentarišući smanjenje plata zaposlenih u MUP- u u prvih šest mjeseci za tri odsto, Čađo je kazao da je već sada sasvim izvjesno da će se odgovornim angažovanjem uspjeti ostvariti određeni nivo traženih ušteda i u trećem kvartalu ove godine zaposlenima vratiti  iznos za koji su im plate bile umanjene.

"Naravno, radni standard zaposlenih ne čine samo lična primanja, već i uslovi rada, a oni su znatno unaprijeđeni u proteklom periodu. Ove godine  biće izdvojena posebna sredstva iz budžeta radi opremanja, prije svega, kriminalisitčke policije, jer moramo pratiti savremene trendove u borbi protiv kriminala, a planirano je i opremanje policajaca", naveo je on.

U planu je, dodao je ministar, nabavka neophodnog dijela opreme za tehničku podršku njihovom radu, novih uniformi ili potrebnih dijelova uniforme i druge opreme za pripadnike jedinica za podršku, Jedinice za specijalnu policiju i pripadnicima opšte policije. 
Čađo je podsjetio da je MUP u proteklom periodu  postigao odlične rezultate u ispunjavaju uslova za liberalizaciju viznog režima, iako je bilo niz problema zbog  ambicija  nekih drugih bezbjednosnih struktura da se kroz ovaj proces provuku i neke druge stvari koje ne čine njegov sadržaj.

On je napomenuo da se problem odnosi na neke druge bezbjednosne strukture u zemlji i da postoji obaveza da i druge policijske agencije prilagode svoje strukture i da uđu u realizaciju jednog takovog procesa.

"Ono što smo rekli na samom početku ovog procesa, a što smo uspjeli i da održimo, jeste da MUP Republike Srpske  neće ni u jednom trenutku biti kočnica u ovom procesu i da će sve svoje obaveze ispuniti na vrijeme i u skladu sa traženim standardima. Ministarstvo je u završnoj fazi aktivnosti koja se odnosi na razmjenu podataka između policijskih agencija u BiH“, naveo je Čađo.

Ministar je kazao da posljednji sastanci na kojima je to razmatrano govore u prilog činjenici da je preovladala svijest i potreba da se prihvate ona rješenja koja neće uticati na sadržaj i suštinu poslova, kojima se bave bezbjednosne agencije. 

"Iskazali smo potpunu spremnost da podržimo i ostale bezbjednosne agencije u zemlji u tom procesu - u smislu tehničke podrške, ustupanja aplikacija koje smo mi razvili za te potrebe, a sve zbog toga da građanima ove zemlje učinimo taj važan korak, a to je da putuju u zemlje EU bez viza", poručio je Čađo.  
Prema njegovim riječima, dio ukpunog procesa jeste i uređenje izdavanja ličnih dokumenata, pa su u vrlo kratkom periodu načinjeni veoma veliki pomaci, tako da građani samo sa starim pasošem bez posebnog traženja dodatne dokumentacije mogu u zakonskom roku dobiti novu biometrijsku putnu knjižicu.  

"Učinjen je i napredak radi ispravnosti i bezbjednosti cijelog ovog procesa, a to su potvrdili i članovi ekspertske misije iz Brisela. U toku je i vraćanje samog procesa izdavanja ličnih dokumenata na lokacije u MUP RS, odnosno u policijske stanice", podsjetio je Čađo.

Ministar MUP-a je rekao da to sam ovaj proces čini sigurnijim, a sadržaj rada Ministarstva čini kompletnijim. 

"Do sada smo to uradili na 18 lokacija, a u toku su aktivnosti na još toliko lokacija, koje će biti završene u relativno kratkom periodu", zaključio je Čađo u intervjuu Srni.