BiH
0

Policija RS-a uhapsila osam osoba optuženih za ratne zločine

NINA
Na osnovi naredbe Kantonalnog suda Sarajevo, policija Republike Srpske uhapsila je danas osam osoba za kojima su bile raspisane potjernice zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo ratnog zločina i kršenja normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

MUP RS-a ističe da su ova hapšenja provedena u skladu s obvezama utvrđenim Zakonom o saradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i Rezolucijom Narodne skupštine Republike Srpske, te je izražena spremnost da se i u idućem razdoblju nastavi s planiranim aktivnostima s ciljem potpunog ispunjenja svih obveza predviđenih Zakonom o saradnji s Haaškim tribunalom.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Oleg Čavka potvrdio je novinarima kako je tokom dana tom tužilaštvu predano osam uhapšenih, pod optužbom da su tokom rata u BiH počinili zločine na području istočne Bosne. Optužnice protiv ovih osoba podignute su 1999., međutim Čavka nije želio potvrditi o kojim je osobama riječ s obrazloženjem kako se provjerava identitet uhapšenih.

Neslužbeno se doznaje da je među uhapšenima i ratni komadant policije na Palama Jovan Škobo, dok su ostali uhapšeni Goran Vasić, Veselin Čančar, Dragoja Radanović, Svetko Novaković, Momir Glišić, Željko Mitrović i Momir Skakavac.