Pogoni TE Gacko
162

Policija RS-a pronašla drogu koju su SIPA i Ministarstvo sigurnosti trebali uništiti

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policija RS-a je 27. jula, nakon što je u Rudniku i Termoelektrani (RiTE) Gacko spaljeno oko 700 kilograma opojnih droga raznih vrsta, u kontejneru u krugu tog preduzeća pronašla određenu količinu kokaina, skanka i heroina.

Iz Policijske uprave Trebinje su danas potvrdili da su tog dana u večernjim satima došli do operativnih saznanja da se u krugu RiTE Gacko nalazi određena količina narkotičkih sredstva.

Izlaskom na mjesto događaja policijski službenici su, kako se navodi, utvrdili da su pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u kotlu RiTE Gacko u jutarnjim satima izvršili uništavanje velike količine narkotičkih sredstava.

Policija je međutim, na mjestu događaja izuzela dvije najlonske kesice ukupne težine 89,9 grama opojne droge skank, dva grama heroina i bijeli grumen koji svojim morfološkim karakteristikama asocira na opojnu drogu kokain, težine 255 grama.

"Odmah po saznanju, policijski službenici su obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Trebinju koje je naložilo da se preduzmu sve mjere i radnje s ciljem utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti i dokumetovanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga", saopćeno je iz Policijse uprave Trebinje.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je danas za banjalučki ATV potvrdio da će, na osnovu naredbe Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, policija saslušati i uzeti izjave od članova Komisije za uništavanje opojnih droga, koja funkcioniše pri Ministarstvu sigurnosti BiH, a koja je zadužena za nadzor nad uništavanjem narkotika.

Na osnovu istrage će se, poručuje, utvrditi da li je sve rađeno u skladu s propisima, i da li je bilo propusta pri uništavanju narkotika ulične vrijednosti oko sedam miliona maraka.