Naveli u izvještaju
0

Policija Republike Srpske smatra da bi eskalacija migrantske krize mogla trajati godinama

Piše: M. N.
MUP Republike Srpske u svom novom izvještaju za prva četiri mjeseca ove godine upozorava kako se očekuje eskalacija migrantske krize koja bi mogla trajati više godina, jer sve više migranta dolazi iz zemalja u kojima nema ratnih sukoba.

U izvještaju se ističe kako problem predstavlja to što migranti nesmetano dolaze do BiH jer ih sve zemlje propuštaju od Grčke, Makedonije, Bugarske, Albanije, Crne Gore i Srbije. Na toj ruti BiH je najzapadnija zemlja i graniči s Evropskom unijom, odnosno Republikom Hrvatskom koja sve jače kontroliše svoju granicu i ne dozvoljava prolazak u zemlje Evropske unije.

"Tako duži boravak u BiH migranate dovodi u situaciju da se, ostajući bez novca, lakše odlučuju za vršenje krivičnih djela, naročito imovinskih. U najvećem broju slučajeva pronađeni migranti nemaju lične identifikacione dokumente. Veliki problem predstavlja utvrđivanje njihovog identiteta jer zemlje iz kojih dolaze neće da sarađuju pa proces utvrđivanja identiteta traje dugo, odnosno provjere traju od 45 dana do nekoliko mjeseci. Spor proces identifikacije ilegalnih migranata se negativno odražava na procesuiranje migranata koji su izvršioci krivičnih djela, jer tužilaštva izbjegavaju procesuirati izvršioce krivičnih djela kojima nije utvrđen identitet", navodi se u izvještaju.

Ističu da je zabrinjavajuće pitanje koliko se sigurnosno interesantnih osoba nalazi među migrantima. Podsjećaju da je Služba za poslove sa strancima identifikovala šest osoba iz Afganistana koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom (pet u vezu s međunarodnim terorizmom i jedno s krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom). Ova Služba nema adekvatnu bazu podataka koju bi mogla koristiti za biometrijsku provjeru podataka prilikom registrovanja migranata.

Većina svih pristiglih migranata u BiH kretala se pravcem Turska – Grčka i dalje preko Srbije, Albanije ili Crne Gore, zbog čega se posebno prati priliv i stanje u vezi s migrantima u Turskoj i Grčkoj.

"Ono što zabrinjava je činjenica da je organizovani kriminal pronašao svoje uporište u aktuelnoj migrantskoj krizi na način da su organizovane kriminalne organizacije preuzele kontrolu kretanja migranata ka Evropi, organizovanjem njihovog krijumčarenja preko državnih granica do krajnjeg cilja, ostvarujući na taj način ogromnu ekonomsku dobit", navodi se.

U 2018. godini Ministarstvo sigurnosti BiH - Služba za poslove sa strancima evidentirala je 23.902 nezakonita migranta, a u periodu od 1.1. do 9.5.2019. godine još 6.991. Od ukupno pronađenih migranata u izvještajnom periodu (30.893) namjeru za azil je iskazalo 93,9 posto osoba, dok su 1.702 osobe podnijele zahtjev za azil. Upozoravaju da je stvarni broj ilegalnih migranata koji su u ovom periodu ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine dosta veći.

Na području RS-a prošle godine je pronađeno 4.607 migranta koji su ilegalno prešli granicu BiH, od kojih 74,8 posto kod sebe nije posjedovalo nikakvu dokumentaciju. Tako je prema izjavama pronađenih migranata identifikovano 35 država iz kojih oni dolaze, iako za određen broj migranata (3,6 posto) nije bilo moguće utvrditi identitet. Od ukupnog broja pronađenih i kontrolisanih migranata je: 38,2 posto iz Pakistana, 14 posto iz Sirije, 11,9 posto iz Irana, 8,2 posto iz Iraka i drugi. Prema polu migranata, oko 95,1 posto su muškarci, a 2,5 posto djece je u dobi do 7 godina i 4,6 posto djece od 7 do 18 godina.

Najviše migranata je pronađeno na području PU Bijeljina, a nešto manje na području PU Banja Luka i PU Zvornik.

U periodu januar – april 2019. godine policijski službenici MUP-a RS su evidentirali 2.160 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za oko četiri puta više u odnosu na isti period 2019. godine. Prema porijeklu pronađeni migranati dolaze iz Pakistana (33,5 posto), Iraka (13,9 posto) i Sirije (10,8 posto).

U prva četiri mjeseca 2019. godine Tužilaštvu BiH je podneseno devet Izvještaja protiv 12 osoba koje su izvršile devet krivičnih djela krijumčarenja ljudi, prevozeći 74 migranta.

"U izvještajnom periodu (2018. godina i prva četiri mjeseca 2019. godine) osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju migranti na području Republike Srpske, zabilježeni su pojedinačni slučajevi u kojima se migranti pojavljuju kao izvršioci imovinskih krivičnih djela (razbojništvo, teška krađa, krađa, oštećenje i oduzimanje tuđe stvari i drugo), što je neuporedivo s brojem slučajeva ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine u FBiH", naveli su iz MUP-a RS.

Izvještaj će biti razmatran na 5. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja će biti održana 11. juna.