Novinarka i snimatelj nisu uhapšeni
0

Policija privela B. G. jer ih je zaključao u stanu, a ekipa RTRS-a svjedočila

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su osobu incijala B. G. (1961.) iz Sarajeva, a ekipa RTRS-a je pozvana u prostorije PU Novo Sarajevo u svojstvu svjedoka. Ne radi se o hapšenju novinarke i snimatelja te televizije, kako je objavljeno, a to dokazuje i pismeni poziv koji im je upućen kao svjedocima.

Kako navode u MUP-u Kantona Sarajevo, policijski službenici Druge PU danas su u 10 sati došli u stan B. G. na Grbavici s ciljem da s njim obave razgovor zbog ranije počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima javnog reda i mira KS. Kada se policija pojavila pred vratima stana s ciljem da obave ranije najavljeni razgovor sa B. G. u Grbavičkoj ulici, njegova supruga ih je pozvala da uđu u stan kako ne bi razgovarali u haustoru.

Kada su ušli u stan, policajci su zatekli i ekipu RTRS-a, novinarku Branku Kusmuk i snimatelja Obrada Mlađena, koji su snimali razgovor s vlasnicima stana. S obzirom na to da se novinarska ekipa našla u isto vrijeme u stanu, policajci su zaključili da ne mogu obaviti razgovor u takvim okolnostima, pa su krenuli napustiti stan kazavši da će doći kasnije.

Međutim, u momentu kada su policajci krenuli izaći, B. G. je ustao, zaključao ulazna vrata i ključ stavio u džep. Zatim je, kako navode u MUP-u, B. G. neprimjereno komentirao njihov dolazak. O svemu tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koji je naložio da se B. G. liši slobode zbog osnova sumnje da je sprečavao policajce u vršenju službene dužnosti. Nakon toga B. G. je i uhapšen u 11:15 sati.

"Prisutni novinari RTRS-a su pismeno pozvani da se jave u službene prostorije Druge PU radi davanja iskaza u svojstvu svjedoka. Nakon kriminalističke obrade B. G. će biti predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju MUP-a KS.