Upućen Bošnjacima
125

Policija Prijedora o uvredljivim grafitima: Nije riječ o organizovanom činu

SRNA/Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Pomoćnik načelnika PU Prijedor Zoran Inđić izjavio je danas da je veoma bitno da, prema dosadašnjim informacijama kojima policija raspolaže, u negativnoj pojavi pisanja grafita uvredljivog i neprimjerenog sadržaja u Prijedoru nema elemenata organizovanosti.
"Imali smo jučer (22. decembra, op.a.) nemio događaj, dva grafita neprimjerenog i uvredljivog sadržaja. Po članu 359 Krivičnog zakona Republike Srpske to je javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje. Mogu reći da imamo podatke o pojedincima koji su i ranije činili slična djela i skloni su tome", rekao je Inđić na sjednici Foruma za sigurnost zajednice grada Prijedora.

On je naveo da policija intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, a da su grafiti uklonjeni odmah nakon što su prijavljeni.

"Imamo informacije od građana, veoma smo zahvalni za tu saradnju koja je od izuzetne koristi, pogotovo kad je pravovremena. Nikada nije naodmet ponoviti da je broj 122 dostupan i za anonimne prijave, što nekada ranije nije bilo slučaj, a također se svi nadamo i najavljenom videonadzoru", ukazao je Inđić.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović (DF) izjavio je da je od jedne građanke Prijedora dobio snimak na kojem se vidi osoba koja pravi grafite i da je taj snimak proslijeđen nadležnima.

"Taj primjer građanske odgovornosti treba isticati i promovisati kroz medije da se vidi koliko je važna saradnja građana koja često dovodi do otkrivanja počinilaca ovih i drugih krivičnih djela", naglasio je Duratović.

Ognjen Vukojević iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Prijedora istakao je veliku ulogu medija u promovisanju ovog pozitivnog primjera učestvovanja građana, za razliku od negativnih naslova i senzacionalizma koji dominira i u medijima, a pogotovo na društvenim mrežama.

"Više od 20 uvredljivih i neprimjerenih grafita, mahom šovinističkih, fašističkih i nacističkih sadržaja, u posljednjih mjesec dana smo prekrečili. Na dojavu policije, ekspresnom brzinom reaguje Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove", naveo je Vukojević.

On je najavio da će Odjeljenje za društvene djelatnosti mapirati lokacije koje su najčešće izložene da ispisivanju uvredljivih i neprimjerenih grafita i ponuditi zainteresovanim grupama da ih ispune primjerenim sadržajima.

Vukojević je rekao da će do kraja godine biti formirana radna grupa za provođenje i praćenje Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda za period 2022 - 2026. koji je Skupština grada usvojila na posljednjem zasjedanju.

Forum za sigurnost zajednice grada Prijedora danas je javno osudio sve pokušaje pojedinaca ili organizovanih grupa čije djelovanje na bilo koji način dovodi do narušavanja javnog reda i mira, osjećaja ugroženosti i nelagode bilo kojeg pojedinca ili grupe građana na području grada.

"Forum smatra da su nadležne institucije u skladu sa svojim ovlaštenjima i Akcionim planom prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda preduzeli neophodne i zakonom propisane mjere i radnje, osudili incidente, pravovremeno informisali javnost i izvršili uklanjanje grafita neprimjerenog sadržaja", rekla je predsjedavajuća Foruma Vanja Dejanović novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da Forum u skladu sa svojom izvornom misijom poziva sve institucije i građane Prijedora da kroz dijalog i jačanje povjerenja stalno rade na unapređenju sigurnosnog ambijenta, općeg kvaliteta života i ekonomskog prosperiteta na dobrobit svih građana.

"Forum poziva nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje na identifikaciji počinilaca i da po završetku istrage o tome obavijeste javnost", poručila je Dejanović.

Policiji je jučer, 22. decembra, prijavljeno da su u toku prethodne noći na ogradi gradskog stadiona u Prijedoru ispisani grafiti uvredljivog sadržaja, a Okružno javno tužilaštvo kvalifikovalo je krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Podsjećamo, na ogradi Gradskog stadiona na kojem nastupa FK Rudar bilo je ispisano: "Mlad balija trči poljem, ja ga stižem pa ga koljem". Navijačka grupa ovog kluba Alcohol Boys su osudili i ogradili su se od ove uznemirujuće i uvredljive poruke.