Bez većih incidenata
20

Policija ponovo spriječavala migrante da se s lokaliteta Vučjak vrate u Bihać

Piše: S.H.P.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
U toku jučerašnje akcije MUP-a Unsko-sanskog kantona i i Kantonalne uprave za inpekcijske poslove nekoliko stotina migranata koji nisu imali smještaj u legalnim prihvatnim kampovima izmješteni su na lokalitet Vučjak gdje lokalne vlasti planiraju napraviti veliki migracioni centar.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a USK Aleta Šiljdedića tokom akcije su premješteni i oni migranti koji su identificirani kao osobe koje su sklone vršenju krivičnih dijela, prekršaja javnog reda i mira i koje su učestovovale u različitim incidentima.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

"Iako nismo imali većih incidenata tokom noći, migranti nisu bili zadovoljni uvjetima na lokalitetu Vučjak pa su se pokušavali ponovo vratiti u Bihać. Policija ih je u tome sprječavala. I danas se desila slična situacija i mislim da će se ovakve situacije dešavati cijelo ljeto", rekao je Šiljdedić i dodao kako je problem u tome što novi lokalitet ni na koji način nije ograničen, te se migranti mogu izdvojiti u grupe i krenuti prema gradu, ali i u tome što je lokalitet Vučjak od grada udaljen samo desetak kilometara.

Kazao je da u suradnji s Crvenim križom nastoje obezbijediti migrantima dovoljne količine hrane, te da se trenutno podižu šatori. Šiljdedić je kazao i da još uvijek ima migranta koji se nalaze u parkovima, pod mostovima te da oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju građanima Bihaća.

Podsjećamo, jučer je u toku dana pronađeno i prevezeno blizu 300 migranta, a zapečaćena je jedan kuća u kojoj je bilo smješteno 180 migranata. Prilikom racije povrijeđena su četiri policajca, a uhapšena su tri migranta.