Donesena odluka
118

Policija će od danas onemogućiti dolazak novih migranata u Unsko-sanski kanton

Piše: M. Ć.
Foto. Radio Velika Kladuša
Foto. Radio Velika Kladuša
Ministarstvo unutrašnjih poslova USK od danas će nastojati zaustaviti svaki budući priliv migranata u ovaj kanton, a sutra bi trebala biti poznata nova lokacija prihvatnog centra za migrante u Bihaću, najbitniji su zaključci današnjeg sastanka održanog u ovom gradu.

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, novoimenovani premijer USK Mustafa Ružnić, šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert i novoimenovani komesar policije MUP-a USK Mujo Koričić.

"Mislim da smo konačno došli do nekih rješenja koja će se početi realizovati sa obje strane. Mi se do sada nismo uspjeli dogovoriti o lokacijama koje bismo pretvorili u prihvatne centre i u njima držali ilegalne migrante. Na sastanku sa premijerom smo dogovorili da ćemo najkasnije do sutra imati objekat u koji ćemo smještati migrante iz grada Bihaća. U taj objekat prvo ćemo smjestiti migrante koji se nalaze na ulici, u privatnim smještajima i svima onima koji na određene načine utječu na sigurnosnu situaciju u gradu", rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

On je kazao da će konačno rješenje o dotičnoj lokaciji sutra donijeti premijer USK, a nakon toga djelatnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) trebali bi a osposobiti navedeni objekat i smještati migrante u prihvatni centar.

"Pritom ćemo propisati i strožiji kućni red, u samom centru, ali i na prostoru grada Bihaća. Također, dogovorili smo se da je potrebno kontrolisati rutu kojom migranti dolaze u ovaj kanton. S tim u vezi, sutra će u Hadžićima u funkciju biti stavljena bivša kasarna Ušivak koja je pretvorena u prihvatni centar sa solidnim kapacitetom. Također, dogovorili smo se da na određeni način reduciramo kretanje migranata nakon njihovog ulaska u BiH te nastavka kretanja prema USK i Bihaću, a kako od ovog grada ne bismo stvarali neku vrstu sabirnog centra. Danas smo po prvi put konkretno razgovarali i napravili dogovore da već od sutra neke stvari završimo. Veliki sam optimista da ćemo ove probleme riješiti", istakao je Mektić.

Novoimenovani komesar policije USK Mujo Koričić istakao je da se od danas mijenja način odnosa pripadnika policije naspram migrantske krize u ovom kantonu.

"Policija Unsko-sanskog kantona od danas će onemogućiti svaki daljnji priliv migranata u ovaj kanton i to na svim dostupnim putnim komunikacijama. Koliko ćemo u tome uspjeti vidjet ćemo. Također, ministar sigurnosti se obavezao da će sa komesarom policije MUP-a Kantona Sarajevo razgovarati na ovu temu i dogovoriti konkretne mjere u smislu onemogućavanja transporta migranata na područje USK", istakao je Koričić.

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je da bi svako daljnje povećanje broja migranata u USK pogoršalo bi sigurnosnu situaciju. On je istakao istakao da će policija USK ubuduće maksimalno nastojati uspostaviti javni red i mir na prostoru čitavog kantona.

"MUP USK će i migrante nastojati dovesti u zakonske okvire. Ako im pružimo smještaj, hranu, zdravstvenu uslugu i ostalo, morat ćemo im i ograničiti kretanje. Ne zabraniti, već ograničiti. Samo na takav način možemo postići konkretne rezultate. Također, pozivam sve građane USK koji vrše smještaj migranata u privatnim objektima ili omogućavaju njihov prijevoz da krše zakone ove države. Mi želimo zadržati dostojanstvo građana ovog kantona, ali i dostojanstvo migranata koji se tu nalaze, poštivajući sve aspekte humanosti i konvencije na koje smo se obavezali", poručio je Ružnić.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert istakao je da je IOM od samog početka podržavao aktivnosti oko smještajnih kapaciteta migrantske populacije, njihove prehrane, garderobe,higijenskih potrepština, itd.

"Mi smo spremni pomoći i u premještanju migranata na druge lokacije, ukoliko se postignu takvi dogovori. Sve aktivnosti koje mi provodimo nisu usmjerenu ka cilju da migranti ovdje trajno ostaju, već da bi bili adekvatno smješteni i kako bi se smanjio pritisak na lokalno stanovništvo. Ljudi u Bihaću su cijelo vrijeme bili veoma strpljivi i pružali su nam podršku i nisu pravili nikakve probleme. Stoga želimo na neki način vratiti građanima za usluge koje su nam pružili. U skladu s tim, pokušat ćemo uposliti ljude koji žive u ovim lokalnim zajednicama da nam pomognu da se ovo pitanje riješi, kao i lokalne firme koje angažujemo na rješavanju smještajnih kapaciteta", rekao je Van der Auweraert.