BiH
0

Policija "bez nadležnosti" u Nevesinju

FENA
Miodrag Kovač i Dragan Ivković, bivši inspektori pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje, kazali su da policija nije mogla kontrolisati stanje u tom gradu u toku 1992. godine zbog “kolapsa sigurnosti”, te da u njihovoj nadležnosti nisu bili objekti gdje su bili zatočeni Bošnjaci.

Kovač je kazao kako je situacija u gradu bila “nemoguća, potpuna katastrofa i kolaps sigurnosti”, te da nisu vođene istrage o nastradalim Bošnjacima u Nevesinju jer “nije bilo moguće raditi normalno”.

“Nije radio sud ni tužilaštvo, mi nismo ništa tada istraživali”, kazao je Kovač i dodao da je u aprilu i maju 1992. načelnik SJB-a bio Krsto Savić, koji je nakon toga imenovan za načelnika Centra službi bezbjednosti Trebinje.

Tužilaštvo BiH tereti Krstu Savića, bivšeg načelnika Centra službi bezbjednosti Trebinje i Milka Mučibabića, policajca iz Nevesinja, da su učestvovali u protjerivanju, prisilnim nestancima, ubistvima, silovanjima i zatvaranjima Bošnjaka tokom 1992. godine.

Kovač je kazao da je od mještana iz Nevesinja saznao da je Savić ubio izvjesnog Redžu Trebovića, ali da istraga nije provedena jer “nisam smatrao da smo mi nadležni”.

O zatvaranju Bošnjaka u Tvornici alata u Nevesinju, kako je kazao Dragan Ivković, policija nije ništa znala niti je imala nadležnost nad njima.

“To sigurno nije policija radila, jedino su neke paravojne formacije možda zatvarale civile jer smo čuli da postoje neki dobrovoljci. Civili muslimani su dolazili u stanicu milicije da bi se zaštitili od tih vojnika”, kazao je Ivković i dodao da poznaje optužene.

“Mučibabića poznajem dobro, on je vrlo korektan čovjek i nikada o njemu nisam čuo ništa ružno, ali sa Savićem kao načelnikom nisam imao kontakte”, obrazložio je Ivković.

Treći svjedok Tužilaštva, zaštićeni svjedok pod šifrom I. prisjetio se da je 16. juna 1992. godine napustio svoje rodno selo Odžak kraj Nevesinja zbog straha od „progona”.

“Tog dana krenuli smo ka Gornjem Polju, ali nas je vojska zaustavila i tada smo se odlučili predati. Naše komšije Anđelka i Milovan Milović su došli s nama kako bi rekli vojnicima da nas ne trebaju dirati”, rekao je svjedok.

Prema riječima ovog svjedoka, nakon hapšenja njegova grupa je odvedena “na trg u Nevesinje”, gdje je vidio Krstu Savića kako “izdaje naredbu za odvajanje muškaraca i žena”.

Kako je kazao, žene su odvedene u pritvor u tvornicu “Alatnica”, dok su muškarci prvo odvedeni u kinodvoranu Doma JNA, a zatim u logor u Bileći, prenosi BIRN-Justice Report.

Naredno ročište održat će se 3. septembra.