Godinama na čekanju
282

Policajci u USK nakon sedam godina dobijaju nove uniforme i vozila

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Nakon skoro sedam godina policijski službenici u Unsko-sanskom kantonu dobijaju nove uniforme, a policijske stanice pet policijskih vozila.

Oko 1.000 uniformi na startu 2018. godine bit će podijeljeno policijskim službenicima MUP-a USK, kao i pet terenskih vozila za policijske stanice u krajiškim općinama, za što je u budžetu USK osigurano 350.000 KM.

Posljednji put policajci u USK nove uniforme dobili su 2011. godine, kada je svaki policajac zadužio jednu ljetnu i jednu zimsku opremu.

"Uniforme su zvanično promovirane, ali nisu još sve stigle i podijeljene policiji. Svaki policajac bi trebao dobiti novu uniformu i obuću", rekao je za Klix.ba Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

On je istakao da su uniforme koje su proteklih godina koristili policajci u katastrofalnom stanju, budući da nisu imali zamjenske.

"Zamislite kako je policajcu bilo otići na posao, a njegova uniforma se raspada. Jako nezgodna situacija. Najgore su košulje i hlače prošle, jer zamislite kako je oblačiti jednu košulju i hlače šest i više godina svaki dan. MUP Kantona Sarajevo nam je donirao imao neku uniformu koju njihovi policajci nisu htjeli da obuku, ali nama je i to bilo korisno", kazao je Alagić.

On je kazao i da su pripadnici policije ušli u 2018. godinu, a da im nije isplaćena plata. Po ustaljenoj praksi, platu su trebali dobiti do 24. u mjesecu, međutim u decembru to nije bio slučaj.

"Premijer i ministrica finansija su nam obećali da će nam plata biti isplaćena 3. januara, tj. sutra i da u proteklom periodu nisu imali sredstava da bi nam mogli isplatiti platu, što je i dovelo do kašnjenja od devet dana", istakao je Alagić.

Na pitanje šta ako plata ipak ne bude uplaćena, on kaže da će Sindikat podnijeti određene mjere.

"Prva mjera koja će biti je štrajk upozorenja, a nakon toga protesti i generalni štrajk. Ipak, mislim da će Vlada pronaći sredstva i isplatiti plate i zaostatke koji nam se duguju", rekao je Alagić.