Defile ulicama grada
2.4k

Policajci poručili građanima Tuzle: Uz nas možete biti sigurni

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Defileom pripadnika Jedinice policije za specijalnu podršku ulicama Tuzle te polaganjem vijenaca i cvijeća ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) danas je obilježen Dan policije ovog kantona. Policajci su poručili građanima da se uz njih mogu osjećati sigurno.

Tuzlanski policajci svakodnevno se suočavaju s brojnim sigurnosnim izazovima, a direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman kaže da se svim problemima pristupa u maksimalnom kapacitetu, posebno u oblasti organizovanog kriminala.

"Današnji defile policajaca kroz grad na neki način predstavlja pokušaj da se prije svega mi približimo građanima te im pokažemo snagu i ono čime raspolažemo, kao i da im pokažemo spremnost da u svakom trenutku stanemo u njihovu i zaštitu njihove imovine", rekao je Korman.

Migrantska kriza je globalni problem koji se odražava i na Bosnu i Hercegovinu, a u posljednje vrijeme posebno na Tuzlanski kanton. Migranti svakodnevno prolaze ulicama Tuzle, a neki od njih nerijetko u ovom gradu ostaju duži vremenski period.

"Migrantska kriza još uvijek nije problem broj jedan koji nas pogađa, a prema nekim procjenama i saznanjima ona bi se mogla pojačati do kraja godine", naglasio je Korman.

Povjerenje građana u policiju u ovom trenutku je najvažnije, a direktor Uprave policije MUP-a TK kaže da je bez uzajamnog djelovanja policijskim službenicima mnogo teže raditi.

"Percepcija javnosti na neki način nije nam baš naklonjena iz brojnih razloga, a sa svoje strane, prije svega kroz rad i izvršavanje poslova i zadataka, pokušavamo pokazati zajednici da smo mi tu radi njih", dodao je Korman.

Govoreći o generalnoj ocjeni sigurnosti, Korman je istakao da je stanje trenutno na zadovoljavajućem nivou te da građani ne trebaju brinuti.

S druge strane, u proteklom periodu mnogo se radilo na materijalno-tehničkom opremanju MUP-a TK, kao i poboljšanju pružanja usluga koje su podignute na viši nivo.

"Veoma je važno da smo nabavili 150 dugih cijevi za Specijalnu policiju i Jedinicu za javni red i mir, izdvojili smo dodatnih 400.000 KM za nabavku novih vozila, a izvršili smo i rekonstrukciju i utopljavanje policijskih uprava u Banovićima, Gradačcu i Gračanici", rekao je ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

Tuzlanska policija je obogaćena i savremenim radarima, a u narednom periodu moguća je nabavka i novih modernih uređaja koji će pospješiti stanje u saobraćaju na cestama Tuzlanskog kantona.

Danas je istaknuto da od početka 2019. godine istražni organi postižu veoma dobre rezultate u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga, kao i u ostalim vidovima organizovanog kriminala. Korman je istakao da bi se još konkretnije aktivnosti mogle vidjeti u narednom periodu.

U ovom kantonu u godini iza nas implementiran je i šesti član Zakona o unutrašnjim poslovima te je Uprava policije dobila zasebnu jedinicu, a radilo se o rješavanju statusnih pitanja uposlenika MUP-a TK koji su danas u nešto boljem položaju nego ranije.