Novo okupljanje
52

Policajci i danas protestuju u Sarajevu, u manjem broju, ali sa istim zahtjevom

Piše: M. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon jučerašnjeg protesta policajaca iz svih kantona FBiH i pripadnika policijskih agencija za državnog nivoa ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, danas je organizovano protestno okupljanje ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Iako je današnji skup obilježio značajno manji broj uniformisanih osoba, i to samo onih iz Kantona Sarajevo, njihovi zahtjevi su isti - traže da se u Zakonu o PIO-u uvrsti amandman prema kojem će način njihovog penzionisanja biti reguliran posebnim zakonom o policijskim službenicima.

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ali na današnjem dnevnom redu nije najavljen ovaj zakon. Policijski službenici se nadaju da će njihov problem biti riješen, te da više neće na ovaj način morati tražiti svoja prava.

Poručili su kako je sramno to što im radi država koju branili i koju danas brane i čuvaju s "glavom u torbi".

"Kada je riječ o visinama penzije koje Vlada objavljuje, morate znati da imamo 10 kantona. Plata policajca sada iznosi 650 KM. To je apsurd za sve države u svijetu. Na to ide 30 posto, što je 920 KM. S ovim umanjenjem policajac neće imati penziju ni 550 KM. Policijac pod Ministarstvom sigurnosti nije ni osiguran", kazao je za Klix.ba Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata Granične policije BiH.

Ermin Kadrić iz Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pokazao je rješenje o penziji za starijeg narednika. Ona iznosi 777 KM.

"Ako je to penzija starijeg narednika, zamislite koliko niža će biti za policajca", rekao je Kadrić.

Predsjednik Sindikata policije ZDK Almir Salkičević istakao je da prema ovom zakonu penzije neće biti više od 540 KM.

"Niko ne može imati koeficijent veći od 1 jer se ne primjenjuje zakon o plaćama i naknadama u osam kantona i primaju plate od 822 KM sve ukupno bez toplog obroka", rekao je Salkičević i najavio da će 29. decembra ispred Parlamenta biti novo okupljanje kojem će prisustvovati 5.000 policajaca.

Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25 do 30 posto. Policajci iz kantona mimo KS kazali su kako bi im najveće penzije bile 630 KM.

Premijer FBiH Fadil Novalić nije jučer primio predstavnike policajaca jer nije bio u uredu.