BiH
267

Policajac s Klixove fotografije vratio se na posao pet mjeseci nakon demonstracija

NAP/Klix.ba
Elmir Kadić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Elmir Kadić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Elmir Kadić Žile, 40-godišnji specijalac čija je slika sa demonstracija u Sarajevu 7. februara, kada su demonstranti zapalili zgradu Predsjedništva BiH, zgradu Vlade KS i zgradu Općine Centar, obišla cijeli svijet, vratio se na posao nakon pet mjeseci.

Na fotografiji koju je napravio fotoreporter protala Klix.ba Edin Hadžihasić, Kadić sjedi naslonjen na zgradu Predsjedništva dok mu suza klizi niz lice. Nije, kaže, plakao zbog straha, već tuge, jer je, kako kaže, "grupa huligana zapalila ono što je od četnika uspio odbraniti dvije decenije ranije".

Kadić je tokom demonstracija teško povrijeđen. Demonstranti su mu kamenicom oštetili jednjak, nakon čega je teško disao. No, danas, četiri mjeseca nakon demonstracija, Kadić se ponovo vratio na posao.

"Nisam se u potpunosti opravio, ali dobro je. Mora se raditi", rekao je Kadić.

Kadić je cijeli radni vijek u službi domovine. Iz vojne uniforme, koju je obukao kada je počela agresija na BiH, prešao je u policijsku, a od 2005. godine pripadnik je Jedinice za specijalnu podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Posao specijalnog policajca za njega je prije svega ljubav, ali od koje hrani suprugu i dvije kćerke.

"Jedva sam čekao da se vratim na posao", rekao je Kadić.

Za nerede tokom 7. februara u Sarajevu podnesene su krivične prijave protiv više osoba, a u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi se opsežna istraga protiv Nihada Trnke i Salema Hatibovića koji su osumnjičeni za paljenje Predsjedništva BiH.