Skupština KS
0

Polemika oko organiziranja i finansiranja manifestacije Igman

FENA
Nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili osam izvještaja o radu institucija Kantona za prošlu godinu, sjednica Skupštine je završena.

Najviše polemike izazvao je Izvještaj o radu Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida, a u okviru njega način organiziranja i finansiranja manifestacije "Igman".

Organizacioni odbor ove manifestacije svake godine prigodnim programom obilježi odbranu Sarajeva ovom trodnevnom, kako se danas na sjednici moglo čuti, manifestacijom.

Segmendina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, problematizirala je iznos od 24.000 KM za režiju ove manifestacije. Ona je upitala da li taj iznos bude uplaćen jednoj osobi ili se to raspoređuje na sve učesnike.

Tek nakon više od sat vremena rasprave Dževad Rađo, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i ratni komandant kao i nosilac najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", kazao je da taj novac bude utrošen za kompletnu manifestaciju, te da će se zalagati da ove godine bude izdvojeno 124.000 KM za ovu namjenu.

Bivši general i sadašnji zastupnik SBB-a u Skupštini KS-a Adnan Solaković problematizirao je pitanje pozivnica za učesnike u ratnim djejstvima, jer je on kao učesnik rata nije dobio.

Mnogi zastupnici koji su učestvovali u raspravi često su ponovo govorili o ovoj manifestaciji, iako se Hanka Vajzović, zastupnica SDP-a BiH u SKS-u, dva puta vraćala na izvještaj u kojem je izdvajanje sredstava za neke manifestacije i obilježavanje važnih datuma kao i za idejna rješenja i ugovore izdvajano mnogo neopravdanog novca.

Elmedin Konaković, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u SKS-u, naglašavao je više puta da je učestvovao i u odbrani Igmana kao petnaestogodišnjak, ali i kao jedan od organizatora te manifestacije te je vrlo emotivno branio obilježavanje ovog datuma.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u SKS-u, kazao je da kad zastupnici ukazuju na problem finansiranja manifestacije ne kude odbranu Sarajeva nego traže dodatna pojašnjenja.

I Besim Mehmedić, zastupnik Stranke za BiH u SKS-u, koji je ranije bio i predsjednik Organizacionog odbora, upozorio je da su i u odboru primijetili neke nejasnoće, ali da ukazivanjem na te tehničke probleme nije umanjivalo značaj ove manifestacije.

Solaković je pred sami kraj rasprave o ovoj tački dnevnog reda kazao da je odbrana Igmana jedna od tri najvažnije za opstanak Sarajeva u ratu, a druge dvije su bile spašavanje predsjednika RBiH Alije Izetbegovića iz zarobljeništva i druga je Pofalićka bitka. Da nije bilo ljudi koji su tada to uradili, ne bi bilo ni Sarajeva kakvo je danas, potcrtao je on.

Dodao je i da ne želi sebe stavljati u prvi plan, nego da se ne smiju zaboraviti pali borci i šehidi zbog kojih smo danas svi tu.

Čuli su se i prijedlozi da u pet odbora budu angažirani učesnici bitke za Igman jer će oni znati kome i kada poslati pozivnicu.

Zastupnici su danas usvojili Izvještaj o realizaciji Plana povrata u i iz Kantona Sarajevo, a i ova tačka izazvala je raspravu.

Zastupnici su mahom ukazivali da je brojka od 35 osoba koje su se vratile u Sarajevski kanton premala te da je onda još poraznija brojka onih koji su se iz Sarajeva vratili u druge kantone.

Hanka Vajzović je kazala da je ipak 2011. godina te da je prošlo 15 godina od rata i da taj broj nije zabrinjavajući.

Međutim, Rađo je kazao da je cifra od 1.370.000 KM za povrat koja je predviđena za ovu godinu nije ni približno dovoljna te najavio da će tražiti u rebalansu budžeta povećanje tih sredstava.

Zastupnici su usvojili i Izvještaj o radu Profesionalne vatrogasne brigade KS-a s finansijskim pokazateljima.