BiH
0

Na Igmanu podsjećanje na odbranu BiH

FENA
Foto: Arhiv (Feđa Krvavac/Fotoservis)
Foto: Arhiv (Feđa Krvavac/Fotoservis)
Cjelodnevnim programom koji se sastoji od vjerskog i kulturno umjetničkog dijela, u petak će biti završena tradicionalna manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2011."

Predsjednik Organizacionog odbora Fikret Musić kazao je da će s tog skupa građanima biti odaslana poruka jedinstva i sjećanja na sve one koji su u odbrani domovine dali svoje živote te obaveze da se ne zaboravi ko je i kako odbranio Igman, Sarajevo i cijelu BiH.

Vjerski program bit će održan kod ratne džamije na Igmanu, a u tom dijelu programa bit će posjećena mezarja i odata počast poginulim borcima i šehidima, te pripadnicima EUFOR-a koji su poginuli tokom rata u BiH.

Igman je pravo mjesto da se pošalje antifašistička poruka, jer on baštini događaje iz narodnooslobodilačkog rata 1941-45. i odbrambenooslobodilačkog rata 1992. - 95“, navode iz Organizacionog odbora manifestacije.

U petak će na Igmanu na lokalitetu Grkarica biti odata počast pripadnicima francuskog bataljona koji su tokom rata u BiH poginuli na Igmanu, a u tome će se ovdašnjim zvaničnicima pridružiti predstavnici Ambasade Francuske.

Cvijeće će biti položeno i na spomenicima na Mrazištu, Velikom polju, te Brezovači.

Vjerski dio programa počinje u 12 sati, a centralna manifestacija na Velikom polju u 15 sati.