BiH
0

Pola miliona izdatih Visa kartica u Bosni i Hercegovini

FENA
“Veliko mi je zadovoljstvo da mogu oficijelno reći da su bosanskohercegovačke banke izdale pola miliona Visa kartica,” saopštio je Jean-Marc Tonti, Regionalni menadžer za Visa International CEMEA region (Centralna i Istočna Evropa, Srednji Istok i Afrika).

Ovim povodom Visa International CEMEA je danas održala konferenciju za novinare u UNITIC Biznis Centru u Sarajevu. Gospodin Tonti je odao priznanje četrnaest bh. banaka koje su uložile mnogo napornog rada, predanosti i saradnje tokom prethodne decenije kako bi uspostavile sistem i servise elektronskog plaćanja u Bosni i Hercegovini.

“Radeći zajedno, primarni cilj Visa International i BH banaka je stvoriti moderno okruženje u bankarstvu, koje će biti koristan i omogućiti prednosti korisnicima i kompanijama u BiH, kao i cijeloj državi“, izjavio je gospodin Tonti.

Uz upotrebu pola miliona Visa kartica u BiH, sa više od 6,5 miliona transakcija svake godine, dostiže se ukupni promet u vrijednosti od oko 615.084.611 američkih dolara godišnje. Visa je počela djelovati u BiH 1996. godine i u proteklih 10 godina prisustva na ovim prostorima, uspostavljena je široka mreža koja omogućava djelovanje širom BiH, gdje naše banke već izdaju Visa chip kartice.

Visa u BiH nudi kreditne, komercijalne, debitne i premium usluge koji se mogu koristiti na 6.569 lokacija širom BiH od kojih je najpopularnija Visa Electron kartica. Broj lokacija koje nude ove usluge je porastao za nekih 50% u odnosu na prethodnu godinu. U decembru 2004. godine broj uslužnih objekata u BiH koji su prihvatali plaćanje Visa karticama iznosio je 4,633.

Ukupna vrijednost transakcija u BiH na prodajnim mjestima u prethodnoj godini iznosila je 98 miliona dolara, dok je vrijednost transakcija na bankomatima dosegla 515 miliona američkih dolara. Vrijednost transakcija na prodajnim mjestima se znatno povećala, što pokazuje da korisnici imaju povećane potrebe za upotrebom kartica na prodajnim mjestima, što je ohrabrujuće, jer je to pokazatelj da državljani BiH spoznaju prednosti kartičnog plaćanja u svakodnevnom životu.

Daleko najpopularnija kartica u CEMEA regiji, uključujući BiH, je Visa Electron. Visa Electron kartica je debitna kartica koja se veže direktno na tekući račun. Ova se kartica može koristiti direktno na prodajnim mjestima (prodavnicama, restoranima, poštama, itd.), kao i na bankomatima. Prema podacima istraživanja provedenog u BiH 2005. godine, u ovoj zemlji je izdato oko 488,842 Visa Electron kartica, dok za njom slijede Visa Classic i Premium koje koristi preko 65,000 korisnika u BiH.

Visa je nedavno ažurirala svoj brand kako bi upotpunila prepoznatljivost svog poslovanja - usluga i svih Visa kartica prisutnih na tržištima. Ono što je počelo kao kreditna kartica 1997. sada je preraslo u čitav lanac proizvoda koji zadovoljavaju potrebe svakog potrošača, preduzeća i vladinih institucija. Brand je sačuvao svoju prepoznatljivost, prilagođavajući se potrebama svojih potrošača.

“Uspostavljanjem modernog načina elektronskog sistema plaćanja u BiH, Visa pokazuje predanost da pomogne BiH na putu ka modernoj i uspješnoj državi u Evropi.”, rekao je Jean-Marc Tonti, Regionalni menadžer za Visa International CEMEA region (Centralna i Istočna Evropa, Srednji Istok i Afrika).

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovela agencija GfK BH (Centar za istraživanje tržišta), koje je izvršeno u Decembru 2005., najpopularnija debitna kartica u BiH je Visa Electron koja ima 58% udjela na Bh. tržištu. Kreditna kartica Visa Classic je također jedna od vodećih u državi, prema navedenom istraživanju.