{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pola Hrvata je otišlo iz BiH i zbog krive politike"

S
8.5.2011. u 11:11
0
63
"Pola Hrvata je otišlo iz BiH i zbog krive politike"
0
"Pola Hrvata je otišlo iz BiH i zbog krive politike"
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je "kriva politika" jedan od razloga zbog koji je skoro pola Hrvata otišlo iz BiH.
"Upozoravao sam u parlamentu BiH da je politika koja se vodila prema Hrvatima u BiH bila kriva. Skoro pola Hrvata je otišlo iz BiH, to je jedan od rezultata i te politike", rekao je Josipović.

Govoreći o situaciji u BiH, Josipović kaže da je situacija takva da u BiH nisu svi zadovoljni, što je ozbiljan problem koji moraju riješiti oni koji žive u BiH.

"Mi susjedi smo tu da ako ima potrebe sarađujemo i da pomognemo. Neophodno je ostvariti uslove da sva tri naroda BiH osjete kao svoju domovinu, ali pretpostavka jest da imaju jednake mogućnosti učestvovanja u političkom životu i kao građani i kao narod", rekao je Josipović.

Upitan kako će se na Hrvatsku odraziti presuda nekadašnjim zvaničnicima Herceg-Bosne, koju bi raspravno vijeće Haškog tribunala trebalo da izrekne za pola godine, Josipović je rekao da se Hrvatska neće veseliti ukoliko presuda bude osuđujuća i ukoliko bude potvrđen udruženi zločinački poduhvat.

Josipović smatra da je Hrvatska ispunila sve kriterijume za ulazak u EU i da će početkom 2013. godine biti punoprvana članica Unije.

"Posao reformi neće biti gotov završetkom pregovora i ulaskom u EU. Nas čekaju vrlo ozbiljni procesi restrukturiranja privrede i i društva, ali ja sam optimista. Ovo je godina u kojoj smo nedovoljno napravili, mogli smo više. Ali, nije izgubljena, neki temelji su ipak položeni. Trebaju nam brže i sveobuhvatnije reforme", ocijenio je Josipović.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatskoj su potrebne reforme državnog aparata, lokalne samouprave, pravosuđa i velika reforma državne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: