BiH
2

Pokušali da ukradu pet metara dug oluk sa Sabornog hrama

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nepoznati počinioci pokušali su u popodnevnim satima da ukradu bakarne oluke sa Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

Starješina hrama protojerej Borislav Livopoljac izjavio je Srni da je crkvenjak oko 16:40 sati, nekoliko minuta pred početak večernjeg bogosluženja, čuo neobičnu buku u porti crkve, te da je zatekao dvojicu nepoznatih mladića koja su pokušavala da dio oluka u dužini od pet metara, a koji su već bili skinuli, odnesu u pravcu Trga Oslobođenja.

"Kada se crkvenjak pojavio oni su pobjegli ostavivši oluk naslonjen na crkvenu ogradu", rekao je Livopoljac, dodajući da je ranije nekoliko puta primjećeno da su dijelovi oluka oštećeni, odnosno da je neko pokušavao da ih odnese.

On je naveo da je pričinjena materijalna šteta, jer će morati biti angažovani radnici da poprave oštećeni dio oluka i vrate ga na mjesto sa kojeg je skinut. Prema njegovim riječima, o ovom incidentu obaviještena je lokalna policija kojoj je crkvenjak dao opis osoba koje su pokušale da ukradu oluk.

Protojerej Livopoljac izrazio je žaljenje i zabrinutost što se ovakvi događaji, odnosno napadi na vjerske objekte, sve češće dešavaju širom BiH.