Za domaću zadaću
0

Pokušajte pronaći mlade u federalnom budžetu

Sarajevo-x.com
Ranijih godina, pojedina ministarstva imala su u svojim budžetima i sredstva za mlade, ali je problem bio u tome što nisu postojali adekvatni kriteriji za dodjelu tih sredstava, pa mladi nisu od njih imali puno koristi. Ove godine problem je još ozbiljniji: mladih u budžetu nema nikako, navode iz Instituta za razvoj mladih Kult u saopštenju za javnost dospjelom na našu adresu.

Ističu kako su svima u jeku predizborne kampanje svima "usta bila puna mladih" i pitaju šta se dešava danas.

"Pokušajte naći mlade u budžetu Federacije BiH", poručuju iz Kulta i dodaju da za mlade ima jedino nešto malo za studente, ali da nisu svi mladi studenti, već samo četvrtina mlade populacije.

"Napomene radi, po Zakonu o mladima FBiH, mladi su osobe od 15 do 30 godina starosti, uvjetno do 35. Kad već spomenusmo Zakon o mladima, na njegovoj svečanoj promociji u julu 2010. jedan od gostiju govornika, Miroslav Živanović, dogradonačelnik Sarajeva, kazao je jednu vrlo važnu stvar, a to je da ćemo znati jesu li vlasti mislile ozbiljno usvajanjem Zakona o mladima FBiH, kada budemo vidjeli budžete u 2011. Sasvim realan kriterij. Nažalost, ako je to jedini kriterij, onda možemo konstatirati da vlasti nisu bile nimalo ozbiljne. Ne samo da nisu bile ozbiljne već su se neukusno i grubo našalile s mladima, po ko zna koji put manipulirajući četvrtinom populacije, i to onom za koju kažemo da je najvažnija i najpotentnija starosna kategorija društva", navode iz Kulta.

Budžetska stavka "za mlade" je zakonska obaveza

U potrazi za budžetskim izdacima za mlade, pronađena je stavka za zapošljavanje Roma, za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI), za isplatu naknada demobilisanim borcima...

"Navedene kategorije jesu marginalizirane i neupitno je da za njihovo poslovno zbrinjavanje moraju postojati budžetska sredstva. Njihov glas je bio dovoljno zvučan i oni su nešto dobili. Za mlade ponovo ništa", navodi se dalje. "Nekadašnjih kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama, koje je dodjeljivalo Ministarstvo obrazovanja i nauke, više nema, a iznosilo je više od pola miliona maraka u 2010. godini. Postoji 490.000 KM za studentske zajmove, nešto manje nego prošle godine, i nešto više od 6,5 KM po glavi studenta u Federaciji BiH. Postoji i transfer za finansiranje studentskog standarda, milion KM, nešto manje od 13,5 KM po glavi studenta. Hoće li biti dovoljno? Sramotno je i misliti o tome hoće li biti dovoljno. "

Federalno ministarstvo kulture i sporta, koje je po Zakonu o ministarstvima FBiH zaduženo za mlade, proteklih je godina u budžetu ostavljalo prostora za njih. Međutim, kako su ustvrdili federalni revizori, tada su izostajali kriteriji za njihovu podjelu i još štošta drugo. Program utroška sredstava Ministarstva za ovu godinu još nije objavljen na njegovoj web-stranici, ali u Programu rada Ministarstva za 2011. mladi se često spominju. Željno iščekujemo i Program utroška da vidimo podudara li se s Programom rada – hoće li zaista biti novca za planirane aktivnosti koje se odnose na mlade, kažu iz Kulta i poručuju da su i druga ministarstva dužna misliti na mlade kada kroje svoje planove rashoda.

Predvidjeti sredstva za mlade u budžetu više nije samo dobra volja vlasti, već obaveza propisana Zakonom o mladima FBiH. Član 22. Zakona navodi da će svako federalno ministarstvo, koje u okviru svoje nadležnosti ima neku od oblasti iz Člana 25. (obrazovanje, zapošljavanje, socijalna i zdravstvena zaštita, stambeno zbrinjavanje i dr.), planirati posebna sredstva pri usvajanju budžeta za izvršenje zadataka propisanih ovim Zakonom. Zanimljivo je, i svakako zabrinjavajuće, da su se ama baš sva federalna ministarstva oglušila o ovu obavezu.

Mladi za mlade

"Imenovanja mladih ljudi na čela federalnih ministarstava nadležnih za mlade u FBiH trebala bi biti radosna vijest, vjesnik proljeća, posebno stoga što je time pokazano da društvena zajednica, makar i nesvjesno, polako počinje prepoznavati mlade kao resurs. Realno je očekivati da će mladi ministri biti suosjećajniji sa svojim mladima i da će se već prilikom sljedećeg rebalansa budžeta izboriti da u Vladinom budžetu bude dovoljno mjesta i za mlade. Da makar jedna budžetska stavka ponosno nosi naziv 'za mlade', a ne da se nemušto krije iza drugih ugroženih kategorija stanovništva. Vjerujemo da nas naši ministri neće zaboraviti. Vjerujemo i držimo im palčeve", na kraju saopštenja poručuju iz Instituta za razvoj mladih Kult.