{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pokušajte pronaći mlade u federalnom budžetu

S
30.5.2011. u 13:47
0
9
Pokušajte pronaći mlade u federalnom budžetu
0
Pokušajte pronaći mlade u federalnom budžetu
Ranijih godina, pojedina ministarstva imala su u svojim budžetima i sredstva za mlade, ali je problem bio u tome što nisu postojali adekvatni kriteriji za dodjelu tih sredstava, pa mladi nisu od njih imali puno koristi. Ove godine problem je još ozbiljniji: mladih u budžetu nema nikako, navode iz Instituta za razvoj mladih Kult u saopštenju za javnost dospjelom na našu adresu.
Ističu kako su svima u jeku predizborne kampanje svima "usta bila puna mladih" i pitaju šta se dešava danas.

"Pokušajte naći mlade u budžetu Federacije BiH", poručuju iz Kulta i dodaju da za mlade ima jedino nešto malo za studente, ali da nisu svi mladi studenti, već samo četvrtina mlade populacije.

"Napomene radi, po Zakonu o mladima FBiH, mladi su osobe od 15 do 30 godina starosti, uvjetno do 35. Kad već spomenusmo Zakon o mladima, na njegovoj svečanoj promociji u julu 2010. jedan od gostiju govornika, Miroslav Živanović, dogradonačelnik Sarajeva, kazao je jednu vrlo važnu stvar, a to je da ćemo znati jesu li vlasti mislile ozbiljno usvajanjem Zakona o mladima FBiH, kada budemo vidjeli budžete u 2011. Sasvim realan kriterij. Nažalost, ako je to jedini kriterij, onda možemo konstatirati da vlasti nisu bile nimalo ozbiljne. Ne samo da nisu bile ozbiljne već su se neukusno i grubo našalile s mladima, po ko zna koji put manipulirajući četvrtinom populacije, i to onom za koju kažemo da je najvažnija i najpotentnija starosna kategorija društva", navode iz Kulta.

Budžetska stavka "za mlade" je zakonska obaveza

U potrazi za budžetskim izdacima za mlade, pronađena je stavka za zapošljavanje Roma, za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI), za isplatu naknada demobilisanim borcima...

"Navedene kategorije jesu marginalizirane i neupitno je da za njihovo poslovno zbrinjavanje moraju postojati budžetska sredstva. Njihov glas je bio dovoljno zvučan i oni su nešto dobili. Za mlade ponovo ništa", navodi se dalje. "Nekadašnjih kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama, koje je dodjeljivalo Ministarstvo obrazovanja i nauke, više nema, a iznosilo je više od pola miliona maraka u 2010. godini. Postoji 490.000 KM za studentske zajmove, nešto manje nego prošle godine, i nešto više od 6,5 KM po glavi studenta u Federaciji BiH. Postoji i transfer za finansiranje studentskog standarda, milion KM, nešto manje od 13,5 KM po glavi studenta. Hoće li biti dovoljno? Sramotno je i misliti o tome hoće li biti dovoljno. "

Federalno ministarstvo kulture i sporta, koje je po Zakonu o ministarstvima FBiH zaduženo za mlade, proteklih je godina u budžetu ostavljalo prostora za njih. Međutim, kako su ustvrdili federalni revizori, tada su izostajali kriteriji za njihovu podjelu i još štošta drugo. Program utroška sredstava Ministarstva za ovu godinu još nije objavljen na njegovoj web-stranici, ali u Programu rada Ministarstva za 2011. mladi se često spominju. Željno iščekujemo i Program utroška da vidimo podudara li se s Programom rada – hoće li zaista biti novca za planirane aktivnosti koje se odnose na mlade, kažu iz Kulta i poručuju da su i druga ministarstva dužna misliti na mlade kada kroje svoje planove rashoda.

Predvidjeti sredstva za mlade u budžetu više nije samo dobra volja vlasti, već obaveza propisana Zakonom o mladima FBiH. Član 22. Zakona navodi da će svako federalno ministarstvo, koje u okviru svoje nadležnosti ima neku od oblasti iz Člana 25. (obrazovanje, zapošljavanje, socijalna i zdravstvena zaštita, stambeno zbrinjavanje i dr.), planirati posebna sredstva pri usvajanju budžeta za izvršenje zadataka propisanih ovim Zakonom. Zanimljivo je, i svakako zabrinjavajuće, da su se ama baš sva federalna ministarstva oglušila o ovu obavezu.

Mladi za mlade

"Imenovanja mladih ljudi na čela federalnih ministarstava nadležnih za mlade u FBiH trebala bi biti radosna vijest, vjesnik proljeća, posebno stoga što je time pokazano da društvena zajednica, makar i nesvjesno, polako počinje prepoznavati mlade kao resurs. Realno je očekivati da će mladi ministri biti suosjećajniji sa svojim mladima i da će se već prilikom sljedećeg rebalansa budžeta izboriti da u Vladinom budžetu bude dovoljno mjesta i za mlade. Da makar jedna budžetska stavka ponosno nosi naziv 'za mlade', a ne da se nemušto krije iza drugih ugroženih kategorija stanovništva. Vjerujemo da nas naši ministri neće zaboraviti. Vjerujemo i držimo im palčeve", na kraju saopštenja poručuju iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: