Institut za razvoj mladih Kult
0

Nikšiću, možete li se pobrinuti za mlade u Federaciji!?

Sarajevo-x.com
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Institut za razvoj mladih Kult uputio je otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, a koje vam prenosimo u cijelosti.

Poštovani premijeru,

Ovo pismo je po svemu dobronamjerno i molimo Vas da ga tako i shvatite, a potaknuto je pukom potrebom zbog potpunog nemara vlasti prema mladima u Federaciji BiH, koji, podsjećamo Vas, čine četvrtinu ukupnog broja stanovnika FBiH i trebali bi predstavljati budućnost naše zajednice. Izražavamo duboko razočarenje što ove godine u federalnom budžetu nisu predviđena sredstva za mlade niti su izrađeni ikakvi programi za rješavanje njihovih problema. Nedavni rebalans budžeta bio je prilika da se nepravda makar dijelom ispravi, ali, nažalost, nije. Ne gajimo iluzije da sredstva ove godine mogu biti velika, pozdravljamo i mjere štednje koje preduzimate, ali štedjeti tamo gdje su izdvajanja svakako minimalna, a neophodna su i hitna, smatramo da u najmanju ruku nije korektno.

 Protekle 4 godine, kada su u pitanju izdvajanja za mlade u BiH, išle su iz gore u goru. Naime, u tom su periodu izdvajanja za rješavanje problema mladih u BiH smanjena za 58% ili sa 5,2 miliona KM u 2006. g. na 2,2 miliona KM u 2010, što je, podsjećamo, 2,2 KM po glavi mladog čovjeka. Koliko je od tih sredstava za mlade bilo u Federaciji, nije vrijedno spomena, što je lako provjeriti. Iako minimalna, ni ta sredstva nisu sistemski raspoređena pa nisu polučila nikakve rezultate. Federalni revizori ukazali su na nepostojanje konkursa i kriterija za dodjelu sredstava namijenjenih mladima, na izostanak nadzora nad njihovim utroškom i nepravdanje dodijeljenih sredstava kroz ostvareni učinak. Vjerovali smo da će nova vlast taj problem riješiti tako što će sistemski urediti njihov utrošak, ali smo ostali zatečeni kad je problem riješen tako što su sredstva potpuno ukinuta. 

 Nije izostanak grantova namijenjenih mladima i omladinskim organizacijama jedino mjerilo nebrige vlasti prema mladima na koju ukazujemo. BiH je jedina zemlja u regiji koja nema ministarstvo nadležno za mlade, zbog čega ispaštaju prvenstveno mladi u Federaciji, jer u Republici Srpskoj već 7 godina postoji Ministarstvo porodice, omladine i sporta, koje je adresa kojoj se mladi zakonski mogu obratiti i koje ima uspostavljene mehanizme i definirane aktivnosti za brigu o mladima. Koje je federalno ministarstvo nadležno za mlade? Zakon kaže da će ga odrediti Vlada i u nazivu mu dodati „i mladih“, a do tada „uvjetno“ je nadležno Federalno ministarstvo kulture i sporta, po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima iz 2005. g. Međutim, ono za sada nije pokazalo zainteresiranost da ispoštuje zakonske obaveze u ovoj oblasti. Ono bi moralo pružiti više, posebno stoga što je pri njemu osnovan i djeluje Centar za mlade. 

 Mladi imaju probleme i potrebe. Zakon predviđa da oni budu utvrđeni stručnim istraživanjem, da se vidi otkud primarno početi. Po Zakonu o mladima FBiH, Vlada Federacije je odgovorna za definiranje, usvajanje i provođenje  programa djelovanja za mlade u Federaciji u oblastima formalnog i neformalnog obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvena zaštite, stambenog zbrinjavanja, rada s mladima, volonterstva, informiranja  i savjetovanje mladih, njihovih aktivnosti po pitanju kulture i sporta, rada s  mladima sa posebnim potrebama i dr. Spomenute programe definira, utvrđuje i provodi ministarstvo koje u okviru svoje nadležnosti ima neku od navedenih oblasti i svako je ministarstvo za svoj program dužno planirati posebna sredstva pri usvajanju budžeta. 

 Također, Vlada Federacije, putem nadležnih ministarstava, dužna je definirati i zasnovati federalne grantove i transfere s namjenom: podrške zapošljavanja mladih i mladim preduzetnicima/ama, podrške talentiranim učenicima/ama i studentima/icama, kao i mladim autorima/cama, naučnicima/ama, pronalazačima/cama i drugim mladim ljudima koji daju značajan doprinos u nekoj oblasti, te za unapređenja pojedinih oblasti specifičnih za pitanja mladih i omladinski sektor, sa naglaskom na promotivne kampanje i informiranje mladih. 

Koliko je ministarstava izradilo programe za mlade i za njih predvidjelo sredstva? Nijedno, kako vidimo. Koliko je Vlada definirala i zasnovala grantova za mlade preduzetnike/ce, talentirane studente/ice, autore/ice, pronalazače/ce i dr.? Nažalost, nijedan.

 U skladu sa Zakonom o mladima FBiH i prethodno rečenim, predlažemo da već sljedećim rebalansom budžeta budu predviđena:
  1. sredstva za provođenje istraživanja o problemima i potrebama mladih, u skladu s Članom 26. ZoMFBiH,

  2. sredstva za izradu programa za mlade, u skladu s Članom 22. ZoMFBiH,

  3. sredstva za grantove za mlade, uz kriterije za njihovu raspodjelu, u skladu s Članom 23. ZoMFBiH,

  4. te da se imenuje federalno ministarstvo nadležno za mlade.

Provođenjem istraživanja o problemima i potrebama mladih u FBiH, pripremom programa za mlade po oblastima na trogodišnji period (2012-2014), izdvajanjem ciljanih grantova za mlade i imenovanjem jednog ministarstva nadležnog za mlade Vlada FBiH poslala bi dobar znak mladima da bolji dani za njih ipak predstoje.

 U nadi da ćete imati razumijevanja za probleme i potrebe mladih i da ćete poduzeti prve korake na implementaciji Zakona o mladima FBiH, unaprijed Vam se zahvaljujemo i stojimo Vam na raspolaganju za saradnju. 

S poštovanjem,

Institut za razvoj mladih Kult