Safet Halilović
0

Pokušaj uvođenje referenduma 'na mala vrata' u RS-u

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) raspravljalo je na današnjoj sjednici o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a koji je u skupštinsku proceduru uputio predsjedavajući Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić te zauzelo stav da je ovaj Nacrt atak na dejtonsku strukturu BiH.

Član Predsjedništva SBiH Safet Halilović istakao je na današnjoj konferenciji za novinare da predloženi Nacrt sadrži niz protuustavnih i protuzakonskih rješenja koja vode ka daljoj destrukciji državnih struktura u BiH.

"Po ovom Nacrtu, razlog za donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona je "usaglašavanje sa Izbornim zakonom BiH", a u biti riječ je o uvođenju niza novih elemenata za stvaranje normativnih i organizacionih pretpostavki za održavanje jednonacionalnog i neustavnog referenduma u RS-u", istakao je Halilović.

Halilović je objasnio da Ustavom BiH nije predviđena institucija referenduma te da, shodno tome, ni RS, koja je sastavni dio Daytonskog aranžmana, ne može sama mijenjati Daytonski mirovni sporazum niti u ustavnopravni sistem RS-a unositi rješenja koja su suprotna Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Jasno je da je obaveza OHR-a, kao vrhovnog tumača Daytonskog sporazuma, da spriječi donošenje ovakvog antidaytonskog zakona i uvođenja referenduma "na mala vrata"", kazao je Halilović.

Predloženim Nacrtom predviđeno je i da se nazivi opština u RS-u "usklade" s novim nazivima, a to, tvrdi Halilović, u praksi znači legalizaciju izbrisanih prefiksa "bosanski" u više opština RS-a.

"Iznimno je destruktivna odredba iz člana 9. predloženih izmjena kojoj se predviđa da "kandidat mora biti upisan u CSB u opštini u kojoj se kandiduje za funkciju", iako je poznato da se evidencija izbjeglih osoba vodi samo u Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIKBiH), a da se te osobe ne upisuju "u opštini". Ovim bi izmjenama svim izbjeglicama koje žele da se kandiduju na narednim izborima to bilo onemogućeno", tvrdi Halilović.

Prijedlogom izmjena Izbornog zakona RS-a, objasnio je Halilović, želi se dezavuisati CIKBiH te oduzeti nadležnosti ovoj državnoj instituciji.