Donesena odluka
0

Pokretanje postupka za izbor i imenovanje direktora Uprave policije FBiH

FENA
Nezavisni odbor jučer je u nastavku redovne sjednice u Sarajevu donio Odluku o pokretanju postupka za izbor i imenovanje direktora Uprave policije Federacije BiH.

Odbor je nekoliko mjeseci permanentno, uz druge aktivnosti oko praćenja rada čelnih ljudi federalne policije i stanja sigurnosti, analizirao pitanje statusa aktuelnog direktora federalne policije i razgovarao sa svim stranama oko tog problema, saopćeno je iz Odbora.

Odbor je odluku donio na osnovu člana 34. i 35. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, jer je izbor direktora Uprave policije MUP-a FBiH za mandatni period 2006.-2010. godine izvršila "grupa građana", odnosno nenadležni organ.

To je u suprotnosti s Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH, navodi se u saopćenju.

Nezavisnom odboru u starom sazivu mandat je istekao 5. oktobra 2006. godine, nakog čega su njegovi članovi kao neformalna grupa građana, u vrijeme kada nisu imali status članova Nezavisnog odbora niti mandat, pokrenuli postupak i izabrali direktora Uprave policije FMUP-a.

Prema istom Zakonu, resorni ministar je bio dužan da u roku od sedam dana po prijemu prijedloga, predloži kandidata za direktora te ga i imenuje, što se u ovom slučaju nije nikada dogodilo.

Vlada FBiH je na sjednici u januaru 2007. godine zaključila kako je cijeli postupak proveden nezakonito.

Zbog potrebe konsultacija i analize svih dokumenata i strana u ovom postupku, Nezavisni odbor se nešto duže bavio tim pitanjem te nezavisno o bilo kojem organu donio Odluku o pokretanju procedure u skladu sa svojim mandatom i Pravilnikom o radu.

Nakon provedene procedure izbora predviđene Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH, Odbor će prijedlog dostaviti ministru FMUP-a i Vladi Federacije BiH, a u skladu sa pomenutim Zakonom.

O svojoj odluci Odbor će upoznati Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH, kao i predstavnike EUPM-a te širu javnost.