BiH
0

Pokret Revolt iz Tuzle: 1. jula im dajemo otkaz

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Omladinski pokret "Revolt" iz Tuzle podsjeća da u nedjelju ističe rok kojeg su građani Bosne i Hercegovine dali bosanskohercegovačkim parlamentarcima.

Rok se odnosi na usvajanje izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju čime bi omogućili identitet i osnovna ljudska prava bebama koje se rađaju u Bosni i Hercegovini.

"Protestima 1. jula u svim gradovima Bosne i Hercegovine građani moraju započeti konačni obračun s neodgovornom i korumpiranom vladajućom elitom. Zapamtite ih sada, uskratite im priliku da ponovno sjede u udobnim foteljama i primaju plate za nerad, najveće plate u najsiromašnijoj zemlji Evrope. Imamo demokratsko pravo na građansku neposlušnost i tražiti da opravdaju povjerenje i novac koji svi mi dajemo, te imamo pravo na dostojanstven život. Naši principi su hrabrost, humanizam i nenasilje. Parlamentarci su dokazali da ih vode suprotni principi. Zato izađimo na ulice i dajmo im OTKAZ!", istaknuli su iz Omladinskog pokreta "Revolt" iz Tuzle.

Ne samo da zakon nije usvojen, nego domaća politička elita, kaže se u saopćenju "Revolt", nije našla za shodno ni da pokuša naći rješenje za legitimne zahtjeve građana koji su proistekli iz junskih demonstracija, čime su po ko zna koji put pokazali vlastito licemjerje, neodgovornost i bahatost.

Iz Omladinskog pokreta "Revolt" su istaknuli da je ponedjeljak, 1. juli, dan neplaćanja - da se ne kupuje i ne troši ništa, da se nepune budžeti. Juli je mjesec za odgodu plaćanja svih računa, kazni i dažbina, te da se odgode plaćanje računa do krajnjeg zakonom predviđenog roka.

Protest u Tuzli počinje u 12 sati na Trgu Slobode, a protest u Sarajevu u 10 sati ispred zgrade Parlamenta BiH. Iz Tuzle će biti organizovan besplatan prevoz na demonstracije u Sarajevu s polaskom u 8.30 sati ispred Hotela "Tuzla".