Nejednak odnos
24

Pokret Odgovor: Tražimo zaštitu osnovnih vjerskih sloboda u entitetu RS

Klix.ba
Rukovodstvo pokreta "Odgovor" na sastanku s SDA-ovim ministrom Edinom Ramićem
Rukovodstvo pokreta "Odgovor" na sastanku s SDA-ovim ministrom Edinom Ramićem
Iz pokreta "Odgovor" su u današnjoj bajramskoj čestitci upozorili na diskriminaciju i manjak vjerskih sloboda u entitetu Republika Srpska.

"U Ustavu RS-a je Srpska pravoslavna crkva i dalje povlaštena vjerska zajednica. Nije prekinuta praksa krsnih slava opština i institucija. Nejednaka su izdvajanja za tri najveće vjerske zajednice. Nastava iz islamske vjeronauke se u brojnim zajednicama provodi izvan obrazovnih institucija, za razliku od pravoslavne vjeronauke", poručuju iz Odgovora.

"Nije utvrđena odgovornost za niz napada na džamije i objekte Islamske zajednice. Fizički napadi na muslimane poput onoga na Nezira Dardagana na Bajram 2013. ili ubistvo Murata Badića na postavljanju kamena-temeljca Ferhadije nisu riješeni. Ne vodi se evidencija o krivičnim djelima iz mržnje, ne osigurava se zaštita objekata. Umanjuju se izdvajanja za Merhamet, ništa se ne daje iz budžeta RS za manifestacije i organizovanje aktivnosti unutar Islamske zajednice. Sve ovo govori da je čestitka vlasti RS-a isprazna gesta puna fraza bez sadržaja i značenja za muslimane i muslimanke koji žive na ovom području", zaključuju iz Odgovora.