"Megafon SNSD-a"
69

Pokret Odgovor pozvao na prestanak plaćanja pretplate RTRS-u

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pokret Odgovor je upozorio povratnike u entitetu RS da uplate za pretplatu za Javni RTV servis Bosne i Hercegovine ne idu na jedinstven račun, te da menadžment Radio-televizije Republike Srpske loše upravljanje nastoji prikriti zadržavanjem prikupljenih sredstava te gomilanjem duga prema BHRT-u.

Iz pokreta Odgovor pozivaju građane da izraze građansku neposlušnost i odbiju plaćanje RTV pretplate na području entiteta Republika Srpska sve dok se trenutna uprava i važeće prakse ne promijene, posebno one koje vode ka blokadi državne televizije.

"Radio-televizija Republike Srpske je megafon vladajućih struktura SNSD-a i za povratnike u RS-u je bolje da ne postoji ovakav 'javni' RTV servis ako je cilj da se isti svede na RTRS. Negiranje zločina, kontinuirano medijsko huškanje, suptilne poruke protiv opozicije i političkih predstavnika koji dolaze iz nesrpskih zajednica. Sve to na čelu sa direktorom Draškom Milinovićem, čiji inkasanti po terenu skupljaju 10 miliona maraka godišnje, a stanje samo ide na gore zbog neodgovornog upravljanja novcem", poručuju iz Odgovora.

Dodaju da trenutni dogovor koji su postigli HDZ i SNSD u vezi s izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu predstavlja samo nastavak njihove borbe za održavanje političke kontrole na ključnim televizijskim kanalima u BiH, kroz koje šire svoje političke poruke besplatno, zapravo ne trošeći svoje pare, već novac poreskih obveznika i platiša RTV pretplate.

"Zato, mi u Odgovoru pozivamo povratnike da prestanu plaćati pretplatu i time pošalju jasnu poruku protiv režimskog novinarstva u bh. entitetu Republika Srpska sve dok se ne isplate dugovanja BHRT-u i dok se ne promijeni rukovodstvo i odnos prema Bošnjacima-povratnicima na RTRS", zaključuju iz Odgovora.