Disproporcija
139

Pokret Odgovor: Dokazana diskriminacija u upravi RS-a, od 5.066 zaposlenih samo 43 Bošnjaka

Klix.ba
Edin Ikanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Ikanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pokret "Odgovor" koji okuplja bošnjačke povratnike u entitetu RS traži od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da uputi apelaciju prema Ustavnom sudu BiH kako bi se utvrdile mjere zaštite zbog kršenja člana 97. Ustava RS koji predviđa proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u javnim institucijama ovog bh. entiteta.

"Nakon što je Agencija za državnu upravu RS izašla sa podatkom da je od 5066 zaposlenih osoba svega 43 Bošnjaka, što je manje od 1 posto, nesporno je utvrđeno kršenje Ustava RS-a koji obavezuje da struktura zaposlenih u javnim organima bude zasnovana na Popisu stanovništva iz 1991. godine. Pa evo i da računamo po Popisu stanovništva iz 2013. godine, kada je Bošnjaka bilo 12,69 posto, onda bi Bošnjaka trebalo biti barem 600 u strukturama. Naravno, to nije slučaj", poručio je Edin Ikanović iz pokreta "Odgovor".

Dodao je kako je jasna i dokazana diskriminacija, budući da se ne poštuju ustavne odredbe.

"Praksa je takva jer ova odredba sa sobom ne nosi nikakve sankcije za njeno kršenje, ali ono što je moguće uraditi – jeste zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi postojanje ilegalne i neustavne prakse koja za posljedicu ima diskriminaciji i isključivanje jedne cijele etničke zajednice. Ovo bi se moglo potegnuti čak i da nema 'ustavnih garancija', jer sistem u kojem nepripadnici većinskog naroda ne pokrivaju ni 5 posto pozicija u javnom sektoru jeste apartheid i to je samo po sebi kršenje ljudskih prava", zaključio je Ikanović.