Osvanuli plakati u Bijeljini
0

Pokret Obraz Federaciju BiH predstavio kao tamni vilajet

SRNA/Sarajevo-x.com
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Bijeljini su jutros osvanuli plakati, čiji je autor pokret Obraz, a na kojima je Federacija BiH obojena u crno i označena ćiriličnim natpisom "tamni vilajet".

Teritorije Republike Srpske, Srbije i Crne Gore su bijele i na njima se nalazi po jedan mali crveni štit na kome su bijeli krst i četiri ocila. Dio teritorije Hrvatske, koji se nalazi preko rijeke Save, također, je crn.

Akcija Obraza još je jedan od razloga zbog kojeg bi paralementarci što hitnije trebali usvojiti Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija na državnom nivou.

Klerofašistička organizacija Obraz, punog naziva Otačastveni pokret Obraz, preuzela je odgovornost za plakate. Saopštili su da su plakate izlijepljeni i u Zvorniku i Foči i to "u znak protesta povodom najave da će Ejup Ganić i Jovan Divjak biti oslobođeni optužnica za zločine nad srpskim narodom upravo 9. januara, kada Republika Srpska proslavlja 20. rođendan",

Iako su putem svoje Facebook stranice članovi pokreta Obraz priznali da su oni izlijepili plakate i čak pozvali svoje istomišljenike na "odbranu otadžbine", dežurni operativni u Centru javne bezbjednosti Bijeljina rekao je Srni da policiji "nije poznato ko je polijepio plakate" i da je "istraga u toku".

Obraz je klerofašistička i ultradesničarska organizacija, koja je 2005. godine sudjelovala u razbijanju Beograd Pridea.

Više puta su organizovali nasilne akcije te lijepili plakate i ispisivali grafite s porukama mržnje prema ljudima druge vjere, nacije i seksualne orijentacije.

U Srbiji je predložena zabrana klerofašističke organizacije Obraz, međutim Ustavni sud još nije donio odluku.