Vijeće fakulteta
124

Pokrenuto osnivanje novog javnog medicinskog univerziteta u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta saopćilo je da, usljed kontinuiranog diskreditovanja te ustanove, nemaju drugog izbora nego da počnu proceduru izdvajanja Medicinskog fakulteta iz Univerziteta u Sarajevu.

"Onemogućavanjem daljnjeg naučnog razvoja fakulteta, čak i u situacijama kada fakultet sam osigura sredstva, postalo je izvjesno da nema drugog izbora nego da se počne sa procedurom izdvajanja iz Univerziteta u Sarajevu i osnivanja novog javnog medicinskog univerziteta u Sarajevu. Formirana je komisija za pripremanje elaborata o osnivanju medicinskog univerziteta", stoji u saopćenju.

Navode da Medicinski fakultet, kao najstariji i najveći član Univerziteta u Sarajevu, želi insistirati na daljnjem unapređenju kvaliteta izvedbe nastave za svoje studente, buduće ljekare, te da posebno ulažu u razvoj savremenih naučnih disciplina i prate najnovija dostignuća u nauci.

"To trenutno nije moguće zbog neadekvatne organizacije i načina finansiranja što je rezultat odnosa Univerziteta u Sarajevu prema ovoj akademskoj instituciji", stoji u saopćenju.

Kao jedan od ključnih problema u saopćenju se navodi činjenica da odnos između Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nije adekvatno riješen.

"Nanosi se stalna šteta objema stranama koje nisu u mogućnosti potpuno koristiti kadrovske i materijalne potencijale u nastavi, nauci i zdravstvenoj zaštiti, dok se posebna šteta time nanosi studentima", navodi se u saopćenju.