SDU BiH
0

Pokrenuti istragu zbog angažiranja SCT-a u izgradnji Sarajevske zaobilaznice

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) Bosne i Hercegovine pozvala je državno tužilaštvo da istraži odgovornost pojedinaca iz Direkcije za ceste Federacije BiH, Ministarstva saobraćaja i Federalne vlade u vezi sa svojevremenim angažiranjem firme SCT u izgradnji sarajevske putne zaobilaznice, saopćeno je danas iz te stranke.

Istraga treba da se odnosi na kadrove umiješane u ovaj slučaj, a postavljene iz vrha koalicije koja je vladala u vrijeme angažiranja SCT-a, ističe SDU.

Ta stranka smatra da je ovaj slučaj prerastao u veliku aferu, primjer korupcije i institucionalnog kriminala, napominjući da je "nadzor" koji je nad kompletnim poslom provodila Direkcija za ceste FBiH doveo do toga da je oko 100 bh. firmi podizvođača radova bankrotom SCT-a oštećeno za 12 miliona KM.

"Zahvaljujući pravnom propustu Direkcije za ceste FBiH, sve bh.firme podizvođači su svoje ugovore sklapali s firmom SCT-BBM registrovanoj u BiH, koja nema realne vrijednosti, što u pravnoj zavrzlami oko naplate dugovanja predstavlja dodatni problem za sve naše firme koje su učestvovale u projektu zaobilaznice.

Više je nego opravdana sumnja da su odgovorni kadrovi tadašnje vladajuće koalicije u FBiH, zaduženi za realizaciju ugovora sa SCT-om, primili mito da zažmire na očigledne pravne, finansijske i druge propuste u realizaciji projekta", citat je iz saopćenja SDUBiH.