Štrajk glađu u Kočevju
0

Pokrenuta procedura za zaštitu bh. radnika

Sarajevo-x.com
Foto: Dnevnik. si
Foto: Dnevnik. si
Devet radnika iz Bosne i Hercegovine zaposlenih u preduzeću "Prenova" iz Kočevja u Sloveniji štrajkuju glađu od 1. marta zbog neprimanja plate u posljednjih 15 mjeseci. Ambasada BiH u Ljubljani u stalnom je kontaktu sa bh. radnicima u slovenačkoj firmi, saopšteno je za Sarajevo-x.com iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Od blizu 130 radnika firme "Prenova" koja se bavi građevinskim radovima uglavnom iz Bosne i Hercegovine i Srbije njih više od stotinu je već napustilo Kočevje, a oko jedanaest radnika od kojih je devet iz BiH još uvijek štrajkuje. Ambasada BiH u Ljubljani stupila je u kontakt sa nadležnim institucijama u Sloveniji kako bi se nastala krizna situacija što prije razriješila", saznaje Sarajevo-x.com iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Postupak razrješenja krizne situacije je još u toku i već su preduzete odgovarajuće radnje kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u vezi sa firmom "Prenova“ i dugovanjima prema bh. radnicima radnicima.

"Ambasada BiH u Ljubljani nastavit će da budno prati daljnji razvoj dešavanja kroz neposredne kontakte sa bosankohercegovačkim radnicima i nadležnim institucijama Republike Slovenije", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Do informacije štrajku glađu bh. radnika zaposlenih u slovenačkoj firmi došao je Pokret "Dosta" u saradnji sa Savezom slobodnih sindikata Slovenije. Prema informacijama koje je taj pokret poslao medijima posljednju platu radnici su primili 2008. godine, a čitavu 2009. godinu su preživljavali novcem koji im je vlasnik kompanije "Prenova", Zoran Perković, davao "na ruke" i to od 20 do 150 eura mjesečno.