Ljubljana
0

Održan sastanak o statusu bh. radnika u GP "Prenova"

FENA
Foto: Dnevnik. si
Foto: Dnevnik. si
U Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje u Ljubljani jučer je održan sastanak o statusu radnika iz Bosne i Hercegovine na privremenom radu u Sloveniji i hitnom rješavanju statusa devet radnika GP “Prenova” iz Kočevja koji su od 1. do 10. marta ove godine štrajkovali glađu zbog višemjesečnog dugovanja njihovog poslodavca.

Sastanku su prisustvovali zamjenica generalnog direktora Zavoda za zapošljavanje Mavricija Batič, šefica Službe za zapošljavanje stranaca i Službe za socijalnu zaštitu u ovom zavodu Metka Barbo Škerbinc, direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Huso Sarić te šefica Konzularnog odjela Ambasade BiH u Ljubljani Sanja Eminović.

Eminović je informirala prisutne o aktivnostima koje je Ambasada BiH u Ljubljani poduzimala od momenta kad su se radnici GP “Prenova” iz Kočevja obratili za pružanje radno-pravne zaštite. Istakla je da su to uglavnom bili kontakti s Inspekcijom rada Slovenije, obilazak radnika u Kočevju, svakodnevni kontakti s radnicima kao i s nadležnim organima Slovenije i BiH.

Ove aktivnosti su rezultirale nizom mjera koje je poduzelo Ministarstvo rada Republike Slovenije radi reguliranja statusa radnika iz BiH zaposlenih u GP “Prenova” te isplatom jednokratne socijalne pomoći koju su, prema izjavi radnika, isplatili Crveni križ u iznosu od 230 eura i Sindikat u iznosu od 226 eura.

Šefica Službe za zapošljavanje stranaca i Službe za socijalnu zaštitu Barbo Škerbinc je obavijestila da su svi radnici već podnijeli zahtjeve za izdavanje radnih dozvola, da su oslobođeni plaćanja takse te da ih u ovom postupku zastupa predstavnik Saveza samostalnih sindikata Slovenije Goran Lukič.

Obavijestila je da radnici svoja potraživanja mogu naplatiti pokretanjem tužbe kod nadležnog suda i već su dali punomoć advokatu iz Saveza samostalnih sindikata Slovenije koji će ih zastupati u ovom slučaju te da se do sada Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje javilo nekoliko poslodavaca spremnih da prime radnike u radni odnos.

Predstavnice Zavoda su zatražile da se kod Ministarstva civilnih poslova BiH urgira za izmjenu člana 5 i člana 12 Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije čime bi se našim radnicima u Sloveniji omogućilo ostvarivanje prava na novčanu naknadu u periodu privremene nezaposlenosti, saopćeno je.