Skijanje za odabrane
49

Pokrenuta online peticija: Građani protiv odluke o povećanju cijena ski-karata na Jahorini

Klix.ba
Potpis građana protiv ovogodišnje odluke OC "Jahorina" da poveća cijene sezonskih ski-karata bio je povod jučerašnjeg sastanka u Olimpijskom centru "Jahorina", na kojem su prisustvovali predstavnici grupe građana "Ambasadori Jahorine" - Srđan Vranješević, Alen Glavinić i Ranko Markuš, te direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić.

"Ambasadori Jahorine", grupa ljudi koji su dugogodišnji korisnici sezonskih karata i promoteri planine Jahorine, pokrenuli su online peticiju kojom se traži smanjenje cijene karata na 550,00 KM i besplatno skijanje za seniore – populaciju stariju od 67 godina.

U samo nekoliko dana peticiju je potpisalo više od 500 osoba. Na sastanku je postignut određen stepen saglasnosti, ali postoji niz pitanja koja su ostala otvorena.

Direktor Ljevnaić je tokom sastanka predstavio trenutno stanje OC "Jahorina" koje jasno pokazuje da je preduzeće u velikim finansijskim gubicima, ali i da su ulaganja u uređenje ski-staza i unapređenje kompletne infrastrukture ski-centra neophodna. Stav menadžmenta OC "Jahorina" je i da je povećanje sezonske ski-karte bio jedini mogući potez kako bi se osigurala održivost centra.

Uvažavajući napor novog menadžmetna, "Ambasadori Jahorine" smatraju da se nagomilani finansijski problemi ne mogu riješiti povećanjem sezonske ski-karte od 125 posto odnosno sa 360,00 KM u predprodaji prošle godine na 810,00 KM u predprodaji ove godine.

Ilustracije radi, cijena sezonske ski-karte na Bjelašnici iznosi 390,00 KM. Na evropskim skijalištima koja nude značajno duže staze i kvalitetniju infrastrukturu cijene su niže ili u rangu sa cijenama koje su ponuđene na Jahorini (Ski centar "Cimone": 380 €; Kitzsteinhorn: 546 €; Pohorje : 470 € ).

Jahorina mora postati skijaški centar svjetskog renomea, ali teret ne može nositi isključivo lokalno stanovništvo koje je najvjerniji promoter planine.

"Ambasadori Jahorine" smatraju da je neophodno kreiranje kvalitetnijeg cjelokupnog imidža centra što će vratiti povjerenje i povećati broj posjetilaca, promovisati zimske sportske aktivnosti u školama i ostalim obrazovnim institucijama, omasoviti zimski sport...

Porazna je činjenica da u olimpijskoj regiji trenutno skija tek pet posto ukupne populacije. Evidentno ne postoji ekonomska računica koja će bez omasovljavanja skijanja oporaviti planinu.

Stav "Ambasadora Jahorine" je da je nužno proširiti bazu skijaša, ali da se to može učiniti samo ako se skijanje omogući i srednjem sloju društva. Jahorina se mora posmatrati kao javno, zajedničko dobro stvarano generacijama, i mora biti pristupačna velikom broju ljudi; s druge strane, na ovom parametru se mora bazirati poslovna logika, kako centar ne bi propadao nego se razvijao.