BiH
11

Pokrenuta istraga protiv Predraga Crnogorca, inspektora i predsjednika Sindikata GP BiH

Piše: E. G.
Samostalni inspektor u Graničnoj policiji BiH i predjednik Sindikata GP Predrag Crnogorac suspendovan je sa dužnosti zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj te zbog toga što je Tužilaštvo BiH protiv njega pokrenulo istragu.

Kako saznaje Klix.ba, osim Crnogorca suspendovan je još jedan policijski službenik u Graničnoj policiji.

"Granična policija BiH je u proteklih sedam dana suspendovala dva policijska službenika protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak. Razlog suzpenzije i pokretanja disciplinskog postupka protiv dvojice službenika su pokrenuti krivični postupci kod nadležnih organa zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti te zbog krivičnog djela nasilje u porodici", kazala je za Klix.ba Sanela Dujković, portparolka Granične policija.

Ona nije mogla govoriti o imenima, niti funkcijama spolicijskih službenika. Kako saznajemo, drugi službenik se sumnjiči za nasilje u porodici, a Crnogorac za zloupotrebu položaja.

Kako saznajemo protiv Crnogorca je pokrenut postupak zbog povrede člana 220. Krivičnog zakona BiH, a djelo za koje se sumnjiči je počinio u vrijeme kada je bio inspektor za unutrašnju kontrolu, jer nije pokrenuo disciplinski postupak protiv drugog policijskog službenika te mu je na taj način navodno omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi.