|

Pokrenuta inicijativa za nabavku šest mamografa

Pokrenuta inicijativa za nabavku šest mamografa
17
F
FENA
5.12.2012. u 11:02
1
komentara
17

dijeljenja
Pokrenuta inicijativa za nabavku šest mamografa
Fondacija "Sanela Redžepagić" pokreće inicijativu za nabavku mamografa, neophodnih zdravstvenim ustanovama u BiH, koje su osposobljene za dijagnosticiranje i liječenje opake bolesti - raka dojke
Iako su iskazane potrebe znatno veće, u Fondaciji su se opredijelili za nabavku šest mamografa i to po jedan za: Sarajevo, Banja Luku, Zenicu, Mostar, Tuzlu i Brčko distrikt.

U cilju realizacije ove izuzetno značajne akcije, na adrese javnih sredstava informiranja, organa vlasti i nevladinih organizacija, bit će ovih dana upućen inicijalni materijal, koji ima za cilj animiranje šire javnosti za prikupljanje sredstava za nabavku mamografa, saopćeno je iz Press službe Fondacije "Sanela Redžepagić".

Za nabavku šest mamografa, trebalo bi oko 1,2 miliona eura, a ocjena je Fondacije "Sanela Redžepagić" da se ta sredstva u određenom periodu mogu obezbjediti, organiziranom akcijom koju bi podržali svi bez izuzetaka.

Primjer uspješnosti sličnog poduhvata imamo u Republici Hrvatskoj, gdje je zahvaljujući prvenstveno tamošnjim medijima, javnim ličnostima, maksimalno angažirano građanstvo, tako da je od npr. Zaklade "Ana Rukovina" stvorena svojevrsna "fabrika koštane srži", što je rezultiralo spašavanjem 25 ljudskih života, navodi se u saopćenju.

Prema izvještaju GLOBOCAN-a u BiH godišnje od ove bolesti oboli više od 1.700 žena, od čega više od 600 njih, nažalost, ne bude izliječeno.

Fondacija "Sanela Redžepagić" ističe da je prema iskustvima razvijenih zemalja rak dojke izlječiv i do 90 posto, uz uslov da se na vrijeme otkrije.

Da bi se to postiglo i u BiH, između ostalog, zaista je neophodno da se ženama omoguće mamografski pregledi na koje neće čekati i do godinu dana, a poznato je da je mamografija najefikasniji metod za rano dijagnosticiranje karcinoma dojke, navode iz Fondacije "Sanela Redžepagić".
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...