Fondacija "Sanela Redžepagić"
0

Opasno čekanje na mamografski pregled

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fondacija "Sanela Redžepagić" provela je istraživanje o tome šta je većim zdravstvenim centrima u BiH neophodno za uspješno i blagovremeno dijagnosticiranje raka dojke.

Informacije koje su dobili jasno ukazuju da je zdravstvenim centrima u BiH potrebno više mamografa, ultrazvučnih aparata, kao i druge opreme za efikasnu borbu protiv raka dojke u primarnoj ili sekundarnoj prevenciji.

"Prema iskazanim potrebama, hitno bi u BiH trebalo oko 15 mamografa, desetak ultrazvučnih aparata, sa priborom za punkciju, te veći broj igala za biopsiju. Sadašnje stanje u pogledu rane detekcije raka dojke, iako se, treba priznati, isto stalno poboljšava, daleko je od zadovoljavajućeg, jer se na mamografski pregled čeka šest i više mjeseci, pa i u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu", ističu iz Fondacije.

Obećali su da će pokrenuti široku akciju na planu nabavke neophodne opreme za rano dijagnosticiranje raka dojke, te će u tom pogledu predložiti stvaranje "koalicije" na nivou BiH, koja bi obuhvatala vladin sektor i humanitarne organizacije, i koja bi pristupila izradi programa za hitno rješavanje ovog problema.

U Fondaciji "Sanela Redžepagić" intenzivno se radi na dobijanju jednog mamografa kao donacije iz inostranstva, te su poslali upit Upravi za indirektno oporezivanje BiH o uslovima koje trebaju ispuniti da bi aparat, u skladu sa zakonskim propisima, mogao biti ubrzo dopremljen u BiH i predat na upotrebu, najavio je pred Fondacije Safet Redžepagić.