{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opasno čekanje na mamografski pregled

6.9.2012. u 14:09
0
2
Opasno čekanje na mamografski pregled
0
Opasno čekanje na mamografski pregled
Foto: Ilustracija
Fondacija "Sanela Redžepagić" provela je istraživanje o tome šta je većim zdravstvenim centrima u BiH neophodno za uspješno i blagovremeno dijagnosticiranje raka dojke.
Informacije koje su dobili jasno ukazuju da je zdravstvenim centrima u BiH potrebno više mamografa, ultrazvučnih aparata, kao i druge opreme za efikasnu borbu protiv raka dojke u primarnoj ili sekundarnoj prevenciji.

"Prema iskazanim potrebama, hitno bi u BiH trebalo oko 15 mamografa, desetak ultrazvučnih aparata, sa priborom za punkciju, te veći broj igala za biopsiju. Sadašnje stanje u pogledu rane detekcije raka dojke, iako se, treba priznati, isto stalno poboljšava, daleko je od zadovoljavajućeg, jer se na mamografski pregled čeka šest i više mjeseci, pa i u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu", ističu iz Fondacije.

Obećali su da će pokrenuti široku akciju na planu nabavke neophodne opreme za rano dijagnosticiranje raka dojke, te će u tom pogledu predložiti stvaranje "koalicije" na nivou BiH, koja bi obuhvatala vladin sektor i humanitarne organizacije, i koja bi pristupila izradi programa za hitno rješavanje ovog problema.

U Fondaciji "Sanela Redžepagić" intenzivno se radi na dobijanju jednog mamografa kao donacije iz inostranstva, te su poslali upit Upravi za indirektno oporezivanje BiH o uslovima koje trebaju ispuniti da bi aparat, u skladu sa zakonskim propisima, mogao biti ubrzo dopremljen u BiH i predat na upotrebu, najavio je pred Fondacije Safet Redžepagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: