Zbog migranata
23

Pokrenuta inicijativa za formiranje rezervnog sastava MUP-a Unsko-sanskog kantona

M. N.
Zastupnik A-SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona Hajrudin Halilović pokrenuo je inicijativu za formiranje rezervnog sastava policije zbog konstantnog povećanja broja migranata na području tog kantona.
Obrazlažući inicijativu Halilović je rekao kako su policijske snage u USK iscrpljene.

"Mislim da policajci više ne mogu izdržati da budu 24 sata na svim tačkama u kantonu. Imamo dovoljan broj policajaca na broj stanovnika u USK, ali u taj broj nisu uključeni migranti kojih ima 5.000 registrovanih i ko zna koliko neregistrovanih. Koristimo policijske snage i za migrante i postojeće stanovništvo", rekao je Halilović.

Istakao je kako Vlada USK treba razmotriti uvođenje rezervnog sastava u skladu s finansijskim mogućnostima te da bi u tom sastavu trebalo biti oko 100 mladih policijskih službenika.

"Na ovaj način ćemo povećati i broj mladih zaposlenih ljudi na legalan način, koji bi već sutra otišli van BiH", zaključio je Halilović.

Operativna grupa za pitanje migracija USK saopćila je na konferenciji za medije održanoj 21.10. kako na istočnim granicama imaju oko 1.000 registrovanih ulazaka i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka dnevno. U prihvatnim centrima na području Bihaća i Velike Kladuše nalazi se više od 5.000 migranata.

Samo u ovoj godini registrovano je 200 krivičnih djela, 300 prekršaja i 600 incidenata za koje se terete migranti.