BiH
0

Pokrenut predstečajni postupak u banjalučkom "Oslobođenju"

FENA
Protesti radnika Oslobođenja (Foto: Arhiv)
Protesti radnika Oslobođenja (Foto: Arhiv)
Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio je rješenje o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka u banjalučkom Novinsko-izdavačkom i štamparskom preduzeću "Oslobođenje".

Zaposleni u "Oslobođenju", njih oko 260 u poslovnicima u RS-u, prošlu godinu proveli su u štrajku i protestima, jer većinski vlasnik, beogradska kompanija “Delta” nije ispunila zahtjeve po osnovu isplate više od 15 plata i drugih obaveza.

Stoga su 13. decembra prošle godine Okružnom privrednom sudu Banja Luka podnijeli prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

U obrazloženju su naveli da se trenutno nalaze u preduzeću, ali da nisu radno angažirani i ne primaju plate za svoj rad, te da stečajni dužnik naknadu za topli obrok, prijevoz i regres ne isplaćuje već duži vremenski period, a doprinose za PIO ne uplaćuje od 1. januara 2009. godine.

Za privremenog stečanog upravnika odlukom Suda imenovana je Dosta Baraković.

Kompanija "Darta trgovina" iz Banje Luke, u vlasništvu beogradske “Delte”, u procesu privatizacije je 2006. kupila većinski paket akcija "Oslobođenja", i to za simboličnih 100 KM.

Bili su se obavezali da će isplatiti plate i da će izmiriti obaveze prema Fondu PIO u iznosu oko 530.000 KM, ali od toga ništa nisu ispoštovali.

Nakon odluke Okružnog privrednog suda i Banjalučka berza je 7. februara donijela odluku o privremenom zaustavljanju trgovanja sa hartijama od vrijednosti "Oslobođenja".