Ambasada u Holandiji
8

Pokrenut disciplinski postupak protiv ambasadorice Čolaković zbog otvaranja pisama za Predsjedništvo

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pokrenuo je disciplinski postupak protiv ambasadorice Mirsade Čolaković zbog navodnog otvaranja pisama upućenih članovima Predsjedništva BiH u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Riječ je o problemu koji je nastao nakon što je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saopćio da je pismo koje mu je upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu, a u vezi sa zahtjevom za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, otvarano.

Pismo je Ivaniću upućeno putem Ambasade BiH u Holandiji, a u tom trenutku funkciju ambasadorice obnašala je Mirsada Čolaković.

Ova informacija potvrđena nam je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH iz kojeg su kazali da je na prijedlog ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, Ministarstvo vanjskih poslova BiH 19. jula 2017. godine donijelo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv ambasadorice Mirsade Čolaković.

"Očekuje se uskoro da bude održana rasprava na koju je pozvana i ambasadorica Čolaković. Disciplinski postupak je pokrenut po tri tačke: nepostupanje po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanje pisma primatelju, otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, članu Predsjedništva BiH, te otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, predsjedavajućem Predsjedništva BiH", rekao nam je načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.