{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pokrenimo Novi Grad zajedno": Promotivni film najmnogoljudnije općine u BiH

6.5.2015. u 09:46
199
6
"Pokrenimo Novi Grad zajedno": Promotivni film najmnogoljudnije općine u BiH
199
 
U dokumentarno-promotivnom filmu "Općina Novi Grad Sarajevo: nastanak, razvoj i program Pokrenimo Novi Grad zajedno" predstavljene su etape kroz koje je prošla najmnogoljudnija općina u BiH.
Film tretira period od nastanka Općine do kraja 2014. godine. Poseban akcenat dat je na projekte nove općinske administracije sa načelnikom Semirom Efendićem na čelu, koji su realizirani u okviru programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" tokom dvije godine.

Ukazom Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 16. decembra 1977. godine formirana je nova lokalna zajednica, sadašnja Općina Novi Grad Sarajevo. Upravo tih godina počela je ubrzana gradnja stambenih blokova i urbanizacija ovog dijela Sarajeva. Novi Grad je od tog vremena do danas prošao kroz različite faze: od domaćina koji je ugostio učesnike XIV zimskih olimpijskih igara 1984. godine, preko ratnog stradanja i perioda postratne obnove, do realizacije aktuelnih razvojnih projekata.

Ono što je posebno zanimljivo i za bosanskohercegovačke prilike neuobičajeno, da je jedna izborna platforma "Pokrenimo Novi Grad zajedno" pretvorena u Razvojnu strategiju Općine koja se realizira i o čemu se izvještava javnost putem polugodišnjih i godišnjih pres-konferencija. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 30. aprila 2015. godine usvojen je i prvi godišnji izvještaj o realizaciji Strategije razvoja Općine za period 2014. - 2020. U razvijenim demokratijama sasvim je normalno da se politika bazira na razvojnim političkim programima dok je u našem slučaj to izuzetak, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: