Javne površine
93

Pojedini ugostitelji u Novom Sarajevu preko zelenih površina postavili bašte, negoduju građani i vijećnici

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Iako je korištenje javnih površina za potrebe postavljanja ljetnih bašta u kafićima, uz posjedovanje dozvola, legalno sve su glasnija negodovanja stanara. Žale se na otežano kretanje i provlačenje između stolova koji su na ulici, ali i zbog uzurpiranja parking prostora.

Redakciji portala Klix.ba su se obratili nezadovoljni stanovnici sarajevske općine Novo Sarajevo koji žive u neposrednoj blizini kafića “Parlament” i “Scena” na Čengić Vili.

Duž ulice Bulevar Meše Selimovića nalaze se bašte kafića, a trotoare "krase" parkirani automobili. Kako nam kažu stanovnici ove ulice, jednostavno više nema prostora za parking zbog posjetitelja kafića koji se svakodnevno smjenjuju pa stanari često dobivaju prekršajne naloge zbog nepropisnog parkiranja.

Tragom tvrdnji da spomenuti kafići nemaju dozvole za korištenje javne površine poslali smo upit Općini Novo Sarajevo iz koje nam je potvrđeno da je u toku upravni inspekcijski postupak s kafićom “Scena” dok “Parlament” ima važeću privremenu dozvolu.

"Vlasnik ugostiteljskog objekta ‘Scena’, posjeduje rješenje kojim je odobreno privremeno korištenje javne površine za postavljanje ljetne bašte na montažno-demontažnom podiju ispred ugostiteljskog objekta, ali ne posjeduje rješenje kojim se odobrava privremeno korištenje javne površine za postavljanje podne obloge izvedene od kamenih ploča. Shodno utvrđenom, u toku je upravni inspekcijski postupak", kazali su nam iz Općine Novo Sarajevo.

Dodali su da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da "Parlament" posjeduje rješenje izdano od nadležne Službe za komunalne i stambene poslove i saobraćaj kojim se odobrava privremeno korištenje javne površine za postavljanje dodatnih elemenata bašte u sklopu ljetne bašte ispred ugostiteljskog objekta.

"Isti ima podnesen zahtjev za izdavanje dopunskog rješenja za privremeno korištenje javne površine, kao i za uređenje javne zelene površine ispred ugostiteljskog objekta, a čije je rješavanje u toku u Službi za komunalne i stambene poslove i saobraćaj", navodi se u odgovoru na upit Klix.ba portala.

Žalbe građana došle su i do vijećnika u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a kako nam je potvrđeno o ovoj problematici bi se trebalo diskutovati na narednoj sjednici 30. maja.

Vijećnik Ahmed Kosovac rekao je za Klix.ba da je oduzimanje zelenih površina građanima zbog nekoliko dodatnih stolova neprihvatljivo.

Kosovac: Uništavaju naš zajednički prostor (Foto: Facebook)
Kosovac: Uništavaju naš zajednički prostor (Foto: Facebook)

"Evidentno je da kod određenih ugostitelja želja za profitom briše granice ukusa, pa zbog toga imamo najezdu bašti koje uništavaju naš zajednički prostor. U slučaju objekta ‘Scena’ izostala je čak i dozvola Općine te se nadam da će prostor uskoro biti vraćen u prvobitno stanje. Općina Novo Sarajevo mora raditi na sprječavanju ovih aktivnosti, a ne davati dozvole, kao što je slučaj sa objektom ‘Parlament’. Građanke i građani sa pravom negoduju", kaže Kosovac.

Kosovac nam kaže da će uputiti pitanje Općini Novo Sarajevo dali misli da je izdavanje dozvole “Parlamentu” dobro za građane koji tu žive te će tražiti da inspekcija obiđe sve ugostitelje i provjeri ispravnost bašti te ima li zloupotrebe korištenja zelenih površina.

Vijećnik Arslan Dučić također je stava da je nedopustivo da se smanjuju zelene površine zarad interesa ugostitelja.

"Smanjuje se građanima prostor za kretanje, izašli su na trotoar sa stolovima i stolicama. Zatim, neizbježno proizvodi se i buka, a stanari su oštećeni u tom smislu, a ljudi samo traže mir", ukazuje Dučić.

Dučić: Stanari su oštećeni (Foto: Facebook)
Dučić: Stanari su oštećeni (Foto: Facebook)

Na naše pitanje na koji bi se način ovaj problem mogao riještiti Dučić odgovara da je jedino realno rješenje da Općinsko vijeće poništi dio odluke i ukine privremene dozvole za sve ugostitelje.

"Najbolje bi bilo da to pokrene predsjedavajući Općinskog vijeća jer je on taj koji prima platu za te stvari, trebao bi biti prvi odbramneni mehanizam za sve građane u Novo Sarajevu, a zatim mi kao vijećnici", ističe Dučić.

Dodaje da će na narednoj sjednici Općinskog vijeća pokrenuti pitanje rješavanja ovog problema, a jedan od glavnih razloga je nedostatak parking mjesta za stanare jer nijedan lokal nema parking mjesta predviđena za svoje goste.