BiH
0

Pojedini centri za socijalni rad krše prava djece

SRNA
Ombudsman za djecu Republike Srpske uputio je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS preporuku za postupanje centara za socijalni rad u vezi donošenja odgovarajućeg upravnog akta, jer pojedini centri tokom vođenja postupaka onemogućavaju ostvarivanje prava djece u skladu sa zakononskom regulativom, izjavila je Srni ombudsman za djecu RS Nada Grahovac.

"Centri za socijalni rad u jednom broju predmeta rješavajući po zahtjevu građana za ostavrivanje prava djece odgovaraju 'da nisu nadležni, da to nije u njihovoj nadležnosti ili da to nije regulisano zakonom'. Takvim vođenjem postupka i 'odlučivanjem', donošenjem obavijesti, odgovora, mišljenja i slično, centri ne samo da onemogućavaju djeci ostvarivanje prava iz nadležnosti centra, već onemogućavaju vođenje bilo kakvog daljeg postupka radi ostvarivanja prava koje je predmet postupka", rekla je Grahovčeva.

Ona je pojasnila da dopis kojim je centar "odlučio" po zahtjevu za ostvarivanje prava, nije upravni akt na koji se može uložiti žalba ili pokrenuti spor.

"Postupajući po zahtjevu građana koji su nam se obratili, zatražili smo od centara u konkretnim predmetima postupanje u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, odnosno donošenje odgovarajućeg upravnog akta. S obzirom na to da je ovakva praksa nastavljena, obratili smo se upravnoj inspekciji, koja je svojim rješenjem konstatovala da je centar za socijalni rad izvršio povredu odredaba zakona, jer najkasnije u roku od dva mjeseca računajući od dana predaje zahtjeva, nije donio rješenje ili odgovarajući upravni akt", napomenula je Grahovčeva. 

Ona je dodala da je centru naloženo da u roku od 15 dana od dostavljanja rješenja donese rješenje, odnosno odgovarajući upravni akt.

"S ozbzirom na to da centri svojim postupanjem onemogućavaju ostvarivanje prava djece u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, predložili smo Ministarstvu kao drugostepenom organu i organu koji vrši nadzor nad stručnim radom centara, da ih obaveže, da u svim slučajevima odlučivanja po zahtjevu građana za ostvarivanje prava u nadležnosti centra, postupaju u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku", rekla je Grahovčeva.

Ona je pojasnila da to znači da su centri, prilikom postupanja po zahtjevu građana, obavezni da donesu odgovarajući upravni akt i time omoguće građaninu, koji nije zadovoljan njihovim upravnim aktom, ulaganje žalbe i vođenje odgovarajućeg postupka.