BiH
0

Ombudsmeni BiH o problemu prosjačenja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Odjel za praćenje prava djece Institucije ombudsmena BiH danas je organizovao javnu diskusiju o temi "Uloga dnevnih centara za djecu u riziku u zaštiti djece koja prose“.

Institucija ombudsmena za ljudska prava uradila je 2009. godine analizu usklađenosti bh. zakonodavstva s Konvencijom o pravima djeteta i zaključeno je da problem prosjačenja nije adekvatno tretiran.

"Željeli smo analizirati uzroke prosjačenja i kroz sveobuhvatno istraživanje, u četiri najveća grada u BiH, došli smo do saznanja da je pitanje prosjačenja djece na ulici prije svega socijalni problem, ali da za sobom vuče i činjenicu da je veliki broj djece koja prosjače na ulici još neupisan u matične knjige rođenih. Na današnjem skupu smo sa stručnim osobama razmatrali mogućnosti za suzbijanje prosjačenja“, izjavila je Jasminka Džumhur, ombudsmen BiH.

Džumhur i Nives Jukić, ombudsmeni za ljudska prava BiH, izjavile su kako su dnevni centri dobar model da se spriječi prisustvo djece na ulici, odnosno njihovo bavljenje prosjačenjem, što su potvrdila iskustva iz Sarajeva, Banje Luke i Tuzle.