BiH
10

Pojedina sela u općini Ravno odsječena zbog poplava

Piše: J. H.
Nekoliko sela u općini Ravno u potpunosti su odsječena nakon što su velike poplave pogodile taj dio Bosne i Hercegovine. 

Iako su padavine prestale, pojedina mjesta u općini Ravno još uvijek su odsječena nakon poplava koje su pogodile taj dio Hercegovine. U poplavljenom Popovom polju je još uvijek velik dotok vode. 

"Hidroelektrana Čapljina je već treći dan van pogona, a ona jedino izvlači vodu iz Popovog polja. Vodostaj raste iz sata u sat. Trenutno je poplavljeno blizu 2.500 hektara poljoprivrednih površina", kazao je za portal Klix.ba Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno.

Dok se voda ne povuče, kaže naš sagovornik, još uvijek je rano govoriti o štetama koje su nastale na nasadima voća i povrća u Popovom polju.

"Činjenica je da pored direktne štete na kulturama dolazi do erozije kvalitetnog obradivog zemljišta. Osim toga, velika šteta nastala je na infrastrukturi, putevima i privrednim objektima", dodaje načelnik Općine Ravno. 

Ukoliko se HE Čapljina ne uključi u sistem Elektroprivreda HZ HB Mostar, tvrdi Šimunović, štete će biti još veće.

"Bojimo se da će doći do stambenih objekata. Do pojedinih sela se jedino može doći vodenim putem. Ugrožena su mjesta manja mjesta kao što je Čajtoš, Orašje i Čavar sa kojima nemamo direktnu komunikaciju", dadao je on.

Ovo područje poplava je zadesila i prije tri godine. Štete koje su tada nastale još uvijek nisu nadoknađene lokalnim mještanima.