{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojašnjenje iz FMUP-a: Cijene za izvode iz matičnih knjiga ne odnose se na građane

22.3.2018. u 18:49
47
29
Pojašnjenje iz FMUP-a: Cijene za izvode iz matičnih knjiga ne odnose se na građane
47
Pojašnjenje iz FMUP-a: Cijene za izvode iz matičnih knjiga ne odnose se na građane
Foto: Arhiv/Klix.ba
Cijene izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenje o državljanstvu i vjenčanog lista zaokruživat će se na dvije decimale nakon što se pomnoži s količinom obrazaca koji se štampaju za potrebe općina i gradova. Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kazali su kako cijenu plaćaju općine i gradovi putem računa.
Također, istakli su da nemaju informacija o tome da li općine i gradovi naplaćuju ove obrasce od građana.

"Jedinična cijena obrazaca matičnih knjiga iznosi 86,2875 KM po komadu prema općinama i gradovima, što je istovremeno i nabavna cijena. Ista se množi s količinom obrazaca i nakon toga zaokružuje na dvije decimale, gdje ukupnu cijenu plaćaju općine i gradovi putem računa, a ne gotovinom te za isto ne predstavlja problem što nema apoena od jednog feninga", kažu iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP-a.

Navode kako je ista situacija i kod obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu gdje jedinična cijena obrazaca iznosi 0,392 KM po komadu prema općinama i gradovima, što je istovremeno i nabavna cijena. Također se množi s količinom obrazaca i nakon toga zaokružuje na dvije decimale te se plaća putem računa općina i gradova.

Isto vrijedi i za obrazac vjenčanog lista čija cijena iznosi 1,72 KM prema općinama i gradovima.

"Navedene cijene su identične sa cijenama u prethodnim godinama, odnosno nisu se mijenjale od 2013. godine kada je počela distribucija i upotreba istih. Napominjemo da ovo Ministarstvo ne raspolaže informacijama o tome da li i na koji način općine i gradovi naplaćuju od građana obrasce izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, kao i obrasce vjenčanog lista", kazali su nam iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP-a.

U pojedinim općinama i gradovima FBiH ovi obrasci se naplaćuju putem taksi, a za sada nema promjena u njihovim cijenama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: