Epitet "opasan"
697

Pojačano zagađenje zraka u Sarajevu, u čudu i britanski ambasador u BiH

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pajačana je zagađenost zraka u centru Sarajeva, a parametri koje su oko 20.15 sati pokazali aparati Američke ambasade u BiH iznosili su rekordnih 376 AQI. Dok je Indeks kvalitete zraka još tokom vikenda u večernjim satima bio "veoma nezdrav", večeras nosi epitet "opasan".

Ovaj stepen zagađenosti nosi sa sobom upozorenje prema kojem su moguće ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais naveo je da u Sarajevo dominira povišena koncentracija prašine (PM10 i PM2.5).

"PM10 na stanicama Ilijaš i Ilidža je preko 400 miligrama u metru kubnom, a na Otoci je preko 300. Na stanici Bembaša su koncentracije PM10 u opadanju. Razlog je što je počeo da puše vjetar lokalni dolinom korita Miljacke, koji je čist i zato smanjuje zagađenost zraka. Zenica ima problem sa povećanim koncentracija SO2 i to je evidentno", napisao je on na svom Facebook profilu.

Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka Kantona Sarajevo danas su saopćili da prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, trenutno ne postoje uslovi predviđeni za proglašenje jedne od epizoda iz pomenutog plana.

Pokazatelji Američke ambasade u Sarajevu
Pokazatelji Američke ambasade u Sarajevu

"Preporuke za stanovništvo su ograničenje kretanja na otvorenom u ovom periodu povišenih koncentracija PM10 a to se posebno odnosi na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike na koje ovako zagađen zrak ima najviše negativnog uticaja", navodi se u saopćenju. Na građane i pravna lica apeluje se da smanje korištenje čvrstih goriva kao i upotrebu automobila koliko je to moguće.

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo večeras su zasjedali zbog alarmantne situacije kada je riječ o zagađenju zraka, dogovorili su da se sjednica Skupštine po ovom pitanju održi u srijedu.

Predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković kazao je da je razgovarano o mjerama prema kojima će se granica indeksa kvaliteta zraka kada se treba proglasiti stanje uzbune spustiti sa 400 na 300, dok će se stanje pripravnosti proglasiti već kod vrijednosti od 150.

S obzirom na to da su u Sarajevu već nekoliko dana prisutne velike količine štetnih čestica u zraku, roditelje i djecu zanima hoće li doći do skraćivanja časova ili privremene obustave nastave u školama u Kantonu Sarajevo.

I britanski ambasador u BiH Matthew Field očito je u čudu zbog ovakve situacije, pa je na svom Twitter profilu naveo "uskoro će nam ponestati slike da ilustriramo ovo stanje".

"Trenutno je 'opasno', šta dolazi poslije toga", upitao se Field.