Kolegij Skupštine odlučio
1.7k

Kanton Sarajevo u srijedu donosi nove mjere zbog zagađenja zraka, moguć i sistem par-nepar

Piše: A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo koji su večeras zasjedali zbog alarmantne situacije kada je riječ o zagađenju zraka, dogovorili su da se sjednica Skupštine po ovom pitanju održi u srijedu. Sastanku je prisustvovao i premijer Adem Zolj.

Predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković kazao je da je razgovarano o mjerama prema kojima će se granica indeksa kvaliteta zraka kada se treba proglasiti stanje uzbune spustiti sa 400 na 300, dok će se stanje pripravnosti proglasiti već kod vrijednosti od 150.

"Mjere ne mogu prejudicirati. Imamo vrlo jasan plan kada se granične vrijednosti pređu što se dešava u zadnjih nekoliko dana,. Apelovat ćemo na sve službe iz ovog plana da rade profesionalno, prije svega MUP i KJKP Rad. Čuli smo neke nove podatke. Čuli smo da postoje neka nova mjerenja, da je procenat zagađenja saobraćaja mnogo veći. Sada struka kaže da je to 50 posto, a što bi moglo utjecati na mjere koje donesemo posebno kada su pitanju starija vozila", rekao je Konaković.

Naveo je da se razgovaralo i o nabavkama novih mjernih stanica koje bi doprinijele da mjerenje bude kvalitetnije, a da će posebno važna biti nova studija sa pravim podacima i mjerama koje treba poduzeti.

"Stanje je loše, potrudit ćemo se da ne eskalira, da se u narednom budžetu nađu ozbiljnija sredstva. Nije u redu da se sadašnjim propisima drastično tretira glavni grad BiH u odnosu na gradove Evrope. Čuli smo da ugalj nije jedan od glavnih problema u KS-u, jer sumpor dioksida nema u zraku pa nema tog sagorijevanja. Ja bih opet uradio mjere poput par-nepar. Te stare motore Euro 1, 2 da isključujemo iz saobraćaja i da stavimo zdravlje građane ispred svega", rekao je Konaković.

Zastupnik Naše stranke Edin Forto rekao je da je je Sarajevo izgubilo bitku kada je riječ o nauci, jer ne postoji dovoljno podataka.

"Ne znamo tačno na osnovu čega donosimo mjere. To se mora promijeniti. Izgubili smo i bitku u informisanju javnosti. Američka ambasada je to uradila i odmah probudila svijest građana. Zavod za javno zdravstvo mora na vrijeme reagirati. Njihove web stranice moraju biti bolje. Ne mogu reći da ćemo ove godine imati čist zrak, ali svake sljedeće godine ćemo imati značajno čist zrak", rekao je Forto.